Többségi tulajdont szerzett a Loconi Internationalban a PSA Baltics

iho   ·   2024.08.21. 12:00
varso_terminal

A fontos globális kikötőüzemeltető Lengyelország egyik legnagyobb intermodális logisztikai vállalatába fektetett be.

A PSA International-leányvállalat a PSA Baltics részvényeinek nyolcvanöt százalékát vásárolta meg a tőzsdén jegyzett lengyel ATC Cargo szállítmányozási cégtől. A lépés célja, hogy új vasúti szállítmányozási termékeket fejlesszenek ki a PSA európai konténercsomópontjainak támogatására, ezáltal további lehetőségeket kínálva az ügyfeleknek a közútról vasútra való átállás (modális váltás) érdekében. Az akvizícióval a PSA a lengyelországi, gdanski balti konténerterminál-csomópont (Baltic Hub) hátországi összeköttetéseit kívánja erősíteni, valamint a kikötő kapcsolatait új, közép- és kelet-európai piacokra igyekszik kiterjeszteni.

A vállalat közleménye szerint az ügylethez még szükséges az illetékes hatóságok jóváhagyása.

A 2011-ben alapított Loconi logisztikai megoldásokat kínál olyan hajózási társaságok és szállítmányozók számára, melyek integrálják a vasúti és az utolsó mérföldes közúti szállítást, valamint a konténeres rakományok raktározási szolgáltatásait. A vállalat havonta 220 vonatot közlekedtet öt lengyelországi folyosón, évente körülbelül 250 ezer TEU (húsz láb – 6,1 méter – hosszú szabványkonténer) kapacitást kezelve. Ezek a folyosók összekötik az észak-lengyelországi, Balti-tengeri Gdańsk és Gdynia kikötőit két, az ország szívében, Varsóban és Radomskóban található, magánüzemeltetésű vasúti terminállal, valamint öt, harmadik fél által üzemeltetett terminállal, ezek: az ország nyugati részén Gądki és Poznań Franowo, délen pedig Kąty Wrocławskie, Dąbrowa Górnicza és Sławków. Ezeken felül az év elején indított el két új folyosót a Loconi: az egyik a közép-lengyelországi Łódzba, a másik pedig a déli Oswiecimbe (a korábbi Auschwitz) vezet.

A Baltic Hub a PSA, a Lengyel Fejlesztési Alap (PFR) és az IFM befektetési alap közös vállalkozása, mely egy folyamatosan bővülő mélytengeri terminál Gdańskban. A létesítmény vasúti terminálja jelenleg havonta ötszáznál is több vonatot kezel, és konténerszállítási szolgáltatásokat nyújt számos független lengyelországi partneren keresztül, kiterjedt közép- és kelet-európai kapcsolatokkal. A Loconi felvásárlásával a balti konténercsomópont készen áll arra, hogy kiegészítse a Gdańskból induló vasúti termékkínálatát, ezzel is elősegítve a nagyobb működési hatékonyságot és a partnereinek nyújtott szolgáltatások egyszerűsítését, miközben továbbra is több felhasználót kiszolgáló vasúti terminálkánt működik – számol be a Container News.

(Nyitóképünkön a varsói konténerterminál. Kép forrása: container-news.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek