Új Škoda trolik Zsolnára

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.09.21. 16:00
kiskep

Csaknem negyed milliárd cseh korona (2,8 milliárd forint) értékben gyárt 20 új trolibuszt a Škoda Transportation leányvállalata, a pilzeni Škoda Electric, írják sajtóközleményükben.

Škoda 30Tr típusú trolibusz<br>(forrás: skoda.cz)

A megrendelt trolibuszok felét még az év végéig Zsolnára (Žilina) szállítják. Három 12 méter hosszú Škoda 30 Tr SOR típusút és hét 18 méter hosszú csuklós Škoda 31 Tr SOR típusút állíthat így állományba a városi közlekedési vállalat.

A szóban forgó beszerzés nagyban javítja a zsolnai tömegközlekedés színvonalát, hiszen a trolijárműpark csaknem fele újul meg a mostani helyzethez képest. A trolibuszok teljesen megfelelnek a jelenlegi műszaki és komfortelvárásoknak, energiatakarékosságuknak és a karbantartási költségek csökkenésének köszönhetően jelentős megtakarítást érnek majd el velük.

Régi típusú zsolnai trolibusz<br>(forrás: zilina-galery.sk)

A zsolnai trolibuszközlekedés nagyon fiatal, az első vonalat 1994. november 17-én adták át. Igaz, már a nyolvanas évek végén voltak tervek a trolibuszhálózat kiépítésére, de politikai okokból csúszott a kivitelezés. Azóta fokozatosan 8 vonalon vezettek be trolibuszközlekedést Zsolnán.

Jelenleg 42 Škoda gyártmányú 14 Tr és 15 Tr, valamint néhány felújított 15 TrM típusú jármű biztosítja a környezetbarát közlekedést. A 15 TrM járműveket 1998 és 2002 között modernizálták.

Kapcsolódó hírek