Új tehervasutat építenének a bosnyákok

iho/vasút   ·   2023.07.11. 12:00
bosnyak_vasut

A Banovićitől Varešig vezető, ötven kilométer hosszú pályával a banovići szénbányák és az adriai kikötők közötti szállítást rövidítenék le jelentősen.

Az északi-déli irányú vasútvonal megtervezésére már ki is írta a közbeszerzést a bosnyák nemzeti vasút ŽFBH.

A beruházás részeként két vasútvonal nyomvonalát is módosítják. Az egyik a jó ideje már csak teherszállításra használt, 24,7 kilométer hosszú, 12.3-as számú Podlugovi–Vareš vonal, melyet 1953-ban adtak át egy keskeny, 760 milliméteres pálya normál nyomtávúvá átépítésével – a vonal a Szarajevótól északnyugatra fekvő Podlugovinál ágazik ki a fővárostól a horvát–bosnyák határnál fekvő Šamacig vezető, 12-es számú fővonalból. A másik pedig a 14-es számú Živinice–Banovići vonal, amit ifjúsági munkaszervezetek segítségével hoztak létre 1946-ban, és szintén tehervonatok használnak.

A rövidítés megvalósítására már több mint hetven éve mutatkozik igény. A vareši önkormányzat 2015-ben már mutatott be terveket, majd 2017-ben a kínai Shanghai Urban Construction Corp fejezte ki érdeklődését a projekt iránt és találkozott a helyi tisztviselőkkel. 2019-ben újabb tanulmányt jelentettek be, közbeszerzést viszont akkor nem írtak ki – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a bosnyák vasúthálózat. Sárgával jelölve a tervezett új szakasz, mely jelentősen lerövidítené az adriai kikötőkhöz történő vasúti fuvarozást. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek