Újabb adag emeletes motorvonatot rendelt az NJ Transit az Alstomtól

iho/vasút   ·   2024.08.11. 08:50
njtransit_alstom_multileveliii

A New Jersey-i közlekedési társaság harminchat kocsinyi Multilevel III-as villamos szerelvénnyel bővítheti kapacitását.

A napokban aláírt megrendelés értéke maximum 170 millió dollár (jelenlegi árfolyam alapján 61,8 milliárd forint, vagyis kocsinként 4,7 millió dollár/1,7 milliárd forint), plusz öt százalék az előre nem látható költségekre.

Az amerikai közlekedési vállalat és az Alstom-jogelőd Bombardier Transportation még 2018 decemberében kötött keretszerződést emeletes szerelvényekre, alaprendelésként akkor 113 kocsinyi vonatot kértek 670 millió dollárért (akkori árfolyamon körülbelül 190 milliárd forintért, mostani alapján 243,5 milliárd forintért), azaz kocsinként 5,93 millió dollárért (1,7/2,2 milliárd forintért). A megállapodás további 636 kocsi lehívását teszi lehetővé, a mennyiségből 2022 februárjában huszonötöt meg is rendeltek.

Az elsőnek vásárolt járművek leszállítását a tervek szerint idén kezdi meg az Alstom.

A kétszintes vonatoknak köszönhetően nyugdíjazhatja régebbi, egyszintes szerelvényeit az NJ Transit. Az új szerzemények ráadásul magasabb sebességre, 175 kilométer/órás tempóra képesek, továbbá eleget tesznek a legfrissebb szövetségi előírásoknak, többek között az úgynevezett pozitív vonatvezérlésnek (PTC). Az utasok kényelmét információs kijelzők és USB töltőpontok növelik.

A társaság szerint az új kocsik jelentősen csökkentik a járműflotta átlagéletkorát, növelni fogják a megbízhatóságot, a kapacitást és az utasok elégedettségét – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az Alstom Multilevel III-asok látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek