Újabb gyorsforgalmi kapcsolat létesül a magyar–osztrák határon

iho/közút   ·   2024.07.24. 09:00
m8

A magyar M80-as gyorsforgalmi utat Szentgotthárd környékén kötik össze az ausztriai S7-es fürstenfeldi gyorsforgalmi úttal.

A megállapodást Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára és Alexander Grubmayr, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete írta alá.

A Körmend városától az országhatárig vezető, kétszer egy sávos M80-ast 2021 őszén adták át a forgalomnak. A települések elkerülését, a forgalom hatékony elvezetését és a térség iparterületeinek feltárását garantáló autóút az osztrák oldali gyorsforgalmi út elkészültéig a határ előtt a 8-as számú főútra köt vissza.

A megállapodás értelmében az államhatárt várhatóan 2025-ben elérő S7-es fürstenfeldi gyorsforgalmi utat és az M80-ast Szentgotthárd és Heiligenkreuz im Lafnitztal (Rábakeresztúr) között kapcsolják össze. A határon átnyúló gyorsforgalmi közúti kapcsolat javítja a két ország összeköttetését, fejleszti a közép európai közúthálózatot és növeli hazánk gazdasági erejét.

A kormány az elmúlt években kiemelten jelentős eredményeket ért el a közúti infrastruktúra fejlesztésében és hazánk nemzetközi összeköttetésének javításában: míg 2010-ben mindössze három, hamarosan már tizenegy gyorsforgalmi út éri el hazánkban az országhatárt.

(Nyitóképünkön a Körmendet Rábafüzessel összekötő M80-as építése, még 2020-ban. Kép forrása: NIF Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek