Újabb olasz városban járnak trolibuszok

iho/közút   ·   2012.01.19. 14:00
00x

A 29-es számot viselő első trolibuszvonalat a múlt héten adták át a dél-olaszországi Lecce városában. A rövid szakasz üzembe állításához majdnem öt év kellett. Ez még akkor is sok, ha figyelembe vesszük, hogy a városban előtte nem volt elektromos közlekedés, így teljesen a nulláról kellett kezdeni a kiépítést.

A most átadott viszonylat érdekessége, hogy a járművek a belvárosban áramszedő nélkül, önjáró üzemben közlekednek. A trolik 16 percenként indulnak a végállomásról, ahová 48 perc múlva térnek vissza. A vonalra tizenkét alacsonypadlós, légkondicionált Van Hool A330T szóló trolibuszt vásárolt az üzemeltető SGM Lecce. A kocsik hibridüzeműek, elektromos berendezésüket a Kiepe gyártotta, a dízelmotorjuk Euro IV. minősítésű.

Az új viszonylat a vasútállomás előtti végállomáson<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(A képek forrása: Mondo Tram Forum)

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a vonalnak természetesen akadtak ellenzői is. Ők a kivitelezés lassúságát emelgetik, illetve felróják a trolibusz hibájának, hogy a város légszennyezettsége ettől nem csökken jelentősen. A többség azonban elégedett az új vonallal. A távolabbi tervek között még két újabb trolibuszvonal átadása szerepel, ezzel a hálózat huszonnyolc kilométeresre bővülne.

Kapcsolódó hírek