Úton Magyarországra az első Henschel-mozdony!

iho/vasút   ·   2024.07.25. 08:55
henschel

A nagydízel július végén érkezhet meg. Tizennégy társával együtt várhatóan ősszel áll majd forgalomba.

A német Henschel által 1981 és 1985 között gyártott, jó állapotú, megbízható dízelmozdonyokból a MÁV Rail Tours tizenötöt vesz bérbe a svéd Nordic ReFinance lízingcégtől. Az elsőnek érkező példány a lengyel SKPL (Shortlines.pl) magán-vasúttársaság állományában dolgozott eddig, SU175-002 pályaszámon.

A járműveken itthon először elvégzik majd a műszaki felkészítést, mely során megkapják az új arculatnak megfelelő külső fóliázást, továbbá ellátják a biztonságos közlekedéshez szükséges EVM vonatbefolyásoló berendezéssel. A mozdonyok a műszaki átalakítás és a sikeres hatósági engedélyeztetési eljárás után, várhatóan ősszel állhatnak forgalomba, elsőként az észak-balatoni 29-es vonalon.

Új, a MÁV–Volán-csoport logójával ellátott matricát álmodtak meg a mozdonyokra (kép forrása: MÁV–Volán-csoport)

A TME/ME 1500-as sorozatú dízelmozdonyokat korábban a dán állami vasúttársaság (DSB) használta távolsági intercity-forgalomban, onnan került a svéd Nordic ReFinance cég állományába, mellyel a MÁV–Volán-csoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours Kft. köt bérleti szerződést, a MÁV-Start pedig a MÁV Rail Toursszal meglévő, hatályos együttműködési megállapodás keretében veszi igénybe a mozdonyokat.

A bérelni kívánt mozdonyok rendkívül jó műszaki állapotban vannak, a megbízhatóságuk jóval meghaladja a jelenlegi állományét: a tulajdonos kimutatása szerint 94 százalékos a rendelkezésre állási mutatójuk. A korszerűnek mondható turbófeltöltésű dízelmotorjukat a General Motors gyártotta; a károsanyag-kibocsátásuk is kedvezőbb a MÁV-Start által használt régi, elavult dízelmozdonyokhoz képest. A vezetőfülke ergonomikus és légkondicionált, valamint a mozdonyvezetők munkáját segítő visszapillantó kamerarendszerrel is fel van szerelve. A mozdonyok részletes adatait ebben a cikkünkben olvashatják.

(Nyitóképünkön az első Henschel-mozdony, úton Magyarországra. Kép forrása: MÁV Facebook-oldal)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek