Vasúti konténerfuvar Németország és Japán között

iho/vasút   ·   2019.12.09. 15:00
400px_rzd_logistics_kontenervonat

A próbafuvarként funkcionáló, negyven láb, vagyis körülbelül 12,2 méter hosszúságú konténer különböző árukkal megpakolva indult el Hamburgból a jokohamai kikötő felé. A szállítmányt a szigetország egyik legnagyobb fuvarozója, a Nippon Express rendelte meg.

Hamburgtól Vlagyivosztokig vasúton utazott a tesztkonténer, onnan hajón jutott el Jokohamába (illusztráció: Pluton Logistics)

A konténer Lengyelországon keresztülhaladva érte el a lengyel–fehérorosz határt Małaszewiczénél, majd Bresztnél lépett be belorusz területre. Fehéroroszországot követően Oroszországba lépett be, majd átkelt szinte a teljes országon: a transzszibériai vasúton végighaladva a vlagyivosztoki kikötőig szállították. Ott hajóra pakolták át, majd a hamburgi induláshoz képest huszonkét nappal később hajózott be a jokohamai kikötőbe. A szállítmány tíz napig haladt széles, 1520 milliméteres nyomtávú vasúti pályán, ez idő alatt a lengyel–fehérorosz határtól Vlagyivosztokig jutott el.

A szállítási biztonság és minőség ellenőrzése érdekében hőmérsékletet, páratartalmat és vibrációt mérő szenzorokkal látták el a konténert fuvar idejére, így a megrendelő a teljes huszonkét nap során részletes információkat kapott a szállítmányról, a helyzetéről pedig napi rendszerességgel. Az RZD Logistics nyilatkozata szerint az első nagykapacitású konténer tesztje bebizonyította a japán megrendelőnek, hogy ez a multimodális szállítási útvonal nemcsak hogy kétszer gyorsabb  tengeri szállításnál,  de a teljes fuvar során biztonságot is nyújt.

Az RZD Logistics 2019 májusában indította el új, Trans-Siberian LandBridge elnevezésű multimodális szállítási szolgáltatását a Japán és Európa közötti konténeres rakományok gyorsított szállítása érdekében. A fuvarok a transzszibériai vasúton haladnak végig, Japán és Oroszország között pedig hajókon szállítják a konténereket. A logisztikai társaság május óta szervez fuvarokat Japánból és Koreából Európába – számol be a Railway Pro.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek