Vasúton szállítaná az ukrán gabonát az Adriai-tengerhez Olaszország

iho/vasút   ·   2023.03.10. 15:00
uz_te33a

A háború miatt jelenleg elérhetetlen Fekete-tengerről érkező árumennyiséget az Adriára helyeznék át.

Olaszország északkeleti részének célja, hogy be- és kilépési csomóponttá váljon Ukrajna számára, mely blokádokkal néz szembe a Fekete-tengeren történő szállítás során. A kezdeményezésben a trieszti és a velencei kikötő, valamint a padovai és veronai intermodális terminál vesz részt. A terv szerint az Ukrajnából érkező árukat a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) a Baltikumot az Adriai-tengerrel összekötő vasúti folyosóján szállítanák Olaszországba és vice versa.

Az új kezdeményezésről az olasz gazdaságfejlesztési miniszter, Adolfo Urso február végén egy velencei szakszervezeti konferencián számolt be. A terv az, hogy a Baltikum–Adriai-tenger folyosót Ukrajnáig bővítik ki, ahogy azt az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) tavaly októberben bejelentette. Az Adriai-tengert az ukrajnai Lemberggel (Lviv) összekötő folyosó Magyarországon és Szlovéniát át fog vezetni. Ukrán sajtóforrások szerint az ukrán–szlovák határ közelében fekvő gorondi terminál lesz az Olaszországba tartó áruk átrakodási csomópontja. Az Urso által bejelentett projektet március 10-én a veronai LetExpo logisztikai vásáron mutatják be részletesen.

A közelmúltban állandó szolgáltatássá alakították azt a kísérleti fuvart, mely az ukrán gabonát Csapról a padovai terminálba szállítja. Az ötszáz méter hosszú szerelvények 1200 tonna ukrán gabonát fognak fuvarozni. A csapi állomást azért választották a szolgáltatás kiindulópontjának, mert lehetőség van a vasúti kocsik tengelyeinek átszerelésére a széles és normál nyomtáv között.

Az LTE Csoport által szervezett szolgáltatás nagyméretű zsákokat (big bag) használ a szállítás során – ezek olyan nagyméretű ipari tárolóeszközök, amiket ömlesztett áruk, például gabona rögzítésére és szállítására terveztek. A nagyméretű zsákok egyik legnagyobb előnye, hogy a saját súlyukhoz képest hatalmas mennyiségű árut tudnak tárolni – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek