Vészhelyzetben segítő táblákat helyezett ki a vasúti átjárókban a GYSEV

iho/vasút   ·   2023.03.10. 12:00
gysev_veszhelyzet

A zöld színű, „Vészhelyzet esetén értesítendő” táblán telefonszám található, amellyel az adott vonalszakasz forgalomirányítóját lehet közvetlenül elérni.

 „Ne történjen baleset! De ha mégis bekövetkezik, legyünk tisztában azzal, hogy mit kell tennünk” – ezzel a mottóval indított kampányt a GYSEV Zrt. A vasúttársaság így hívja fel a közlekedők figyelmét azokra a táblákra, amelyeket közvetlenül a vasúti átjárók előtt helyeztek el, és amelyekkel a lehető leggyorsabban lehet reagálni a közlekedés során felmerülő problémákra.

A GYSEV teljes vonalhálózatán jelenleg 270 vasúti átjáró található, melyek többségében kihelyezték a sorompó azonosító számát is tartalmazó információs táblákat. A „Vészhelyzet esetén értesítendő” táblákon szereplő telefonszám felhívásával az érintett vasúti átjárót és vonalszakaszt felügyelő és irányító vasúti forgalomirányító érhető el, egyéb rendkívüli esemény vagy vasúti hiba észlelésekor, a hívás után pontosan beazonosítható a vasúti átjáró helyszíne, a vasúttársaság munkatársai pedig azonnal intézkedni tudnak.

Dávid Béla, a GYSEV üzembiztonsági kiemelt szakértője elmondta: „A telefonszám minden olyan esetben hívható, amikor az átjáróban a közúti jármű ott elakadt vagy rosszabb esetben baleset történt. Amennyiben valaki a vasúti közlekedést veszélyeztető helyzetet tapasztal, például idegen tárgyat, köveket lát a vasúti pályán, szintén hívhatja a munkatársunkat. Abban az esetben is hívható a feltűntetett telefonszám, ha az átjáró műszaki meghibásodását észlelik, például csapórúdtörést, sötét fényjelzőt vagy a sorompó megrongálását.”

A bejelentő hívása után a vasúttársaság munkatársai azonnal intézkedni tudnak: pontosan beazonosítják az érintett vasúti átjárót, majd az elhangzott információk alapján felmérik a helyzet súlyosságát. Amennyiben szükséges, leállítják a vasúti forgalmat az érintett szakaszon, illetve értesítik a rendőrséget, szükség esetén a baleseti mentő és elhárító egységeket.

A hívások akkor is hasznosak, ha valaki a sorompó meghibásodását jelenti be, ugyanis van olyan üzemzavar, amely az irányítóközpontból korrigálható. A gyors beavatkozással pedig akár egy komolyabb baleset is megelőzhető.

(Nyitókép forrása: GYSEV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek