Villamosít a Škoda

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.10.09. 12:00
Skoda_01

A Škoda Auto autógyár tervei szerint a jövő év folyamán két és félezer elektromos autót (tisztán csak villamos meghajtású, nem hibrid) szeretne eladni a cseh piacon. A szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően 2025-re várhatóan az értékesített autók negyedét már az elektromos autók teszik majd ki. A Škodának üzleti szempontból is előnyös az elektromos autók eladása, hiszen jobban megéri számára támogatni az elektromobilok gyártását-eladását, mint nagy büntetéseket fizetni a magas szén-dioxid-kibocsátás szintje miatt.

fotó: Škoda Auto

A cseh autópiacon az eladási statisztikákat tekintve egyelőre még elenyésző az elektromos autók aránya, mindössze 0,3 százalék. A Škoda eddigi elektromos modelljeinek a megrendelései alapján azonban úgy látszik, hogy többszörösére nőhet ez az arány. A piacra történő bevezetésének első hetében a csehországi vásárlók 374 elektromos Citigo modellt és 157 hibrid (elektromos töltéssel is rendelkező) Superb modellt rendeltek meg a gyártótól. Az elektromos hajtású Škoda Citigo jármű egyébként a legolcsóbbnak számít a piacon, ára 429 900 cseh korona (5 589 000 HUF). Összehasonlításképpen a Volkswagen e-Up! modell a cseh piacon 490 ezer koronába (6 370 000 HUF) kerül. Egyelőre inkább családosok rendeltek elektromobilokat, de egyre több cég is érdeklődik, áll a sajtóhírekben.

Az elektromos Citigo a városi közlekedésben jöhet leginkább jól

A Škoda azt tervezi, hogy jelentős mértékben növeli az elektromos töltőállomás hálózatot is az országban. Országszerte a Škoda autógyárnak 183 kereskedése van, ezek mindegyike januárig legalább öt elektromobil töltő állomást állít fel. Ezek közül 90 gyorstöltő állomás lesz. A jelenlegi energiaárak mellett az elektromos autó használata kilométerenként cirka 4 forintnak megfelelő cseh koronába kerül, ami kevesebb, mint a negyede a benzinköltséghez képest. Az elektromos autók szervizköltsége is jóval olcsóbb. Alapjában véve sokkal kevesebb alkatrészből tevődik össze, így sokkal kevesebb dolog is romolhat el benne. Ehhez jönnek még az olyan kedvezmények, mint az ingyenes parkolás a városokban, az ingyenes autópályahasználat, stb.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek