Vonat-Busz: egy jeggyel utazhatnak Budapest felé Polgár és Tiszaújváros térségének lakosai

iho/vasút   ·   2021.04.21. 18:00
00_vonat-busz

Újabb fontos lépés a tarifaközösség felé: a MÁV-Volán-csoport közös jegyet vezetett be. A közlekedési társaságok az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyásával új ajánlatukkal, Polgár, valamint Tiszaújváros térsége és a főváros között gyorsabb és kiszámíthatóbb eljutási lehetőséget tudnak biztosítani az utasoknak. Az új, közös jegy a Vonat-Busz átszállójegy nevet kapta.

A Volánbusz a menetrendi kínálata átalakításával Nyíregyháza és Eger között kétóránként interregionális buszjáratokat közlekedtet. Ezekkel biztosít csatlakozást Mezőkövesden a Budapest felé, illetve felől közlekedő Hernád-Zemplén InterCity vonatokra, ezáltal az eddigi napi egy pár közvetlen buszjárat helyett lényegesen kedvezőbb és minden eddiginél gyorsabb, gyakoribb eljutási lehetősége nyílik a Polgár és Tiszaújváros térségében lakóknak a fővárosba vagy a fővárosból az érintett térségbe.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az új jegytípus bevezetésével összefüggésben elmondta, hogy a MÁV-Volán-csoport – a kormányzati szándékoknak megfelelően – az összehangolt, hatékony forgalomirányítás, utastájékoztatás, jegyértékesítési rendszer és menetrend bevezetését tűzte ki célul. Hangsúlyozta: „A közös stratégiai irányítás megteremtése teszi lehetővé, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési alágazat szolgáltatási színvonala, a városi és elővárosi gépjárműforgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

A közlekedési szolgáltatók az együttműködés révén már több közös ajánlatot vezettek be: a MÁV mobilalkalmazása 2020 nyarán bővült a Térségi és városi jegyek menüponttal, melyből már megválthatók a szegedi 24 és 72 órás napijegyek és bérletek, továbbaá a Volánbusz egyes székesfehérvári, nagykanizsai, zalaegerszegi, siófoki, várpalotai, pápai és szolnoki helyi buszbérletei és menetjegyei is. A vonat-busz átszállójegy bevezetése a teljes tarifaközösség felé vezető fontos lépés, a tervek szerint 2022-től egyfajta bérlettel vagy jeggyel is lehet majd utazni bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön.”

A vonat-busz átszállójegyet azon utasoknak ajánlja a MÁV-Volán-csoport, akik az érintett Volánbusz járatokról Mezőkövesden IC vonatra átszállva utaznak tovább vagy az intercityről Mezőkövesden autóbuszra váltanak – tette hozzá Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója, és kifejtette: „Az érintett térség lakosságszáma meghaladja a 40 ezer főt, akiknek a fővárosba történő utazás nemcsak gyorsabbá, hanem egyszerűbbé és olcsóbbá is válik. A jegyet vásárlók mindennapi utazásaik során megtapasztalhatják a MÁV-Volán-csoport nyújtotta komplex utazási szolgáltatás előnyeit, hiszen az átszállójegy megvásárlásával nem csak kedvezőbb áron utazhatnak, de az autóbusz és vonat közötti átszállás során sem kell időt vesztegetniük újabb jegy vásárlására. Ezzel tovább mérsékelhető a menetjegyváltással járó személyes kontaktusok száma is, ami a jelenlegi járványhelyzetben különösen előnyös.”

Az átszállójegyet a MÁV-Start internetes jegyváltási felületén, a megújult Elvirán és a MÁV applikációban lehet megvásárolni a vasúti menetjeggyel együtt. Az így váltott átszállójegy ára tíz százalék kedvezményt tartalmaz, és a MÁV-Start járataira alkalmazható valamennyi kedvezmény igénybe vehető, a Volánbusz járataira pedig a szociálpolitikai kedvezmények érvényesíthetők. A jegyek visszaváltása egységesen a menetjegyen szereplő indulási idő előtt legkésőbb hatvan perccel korábban lehetséges.

Az új ajánlat megbízható csatlakozást nyújt azáltal, hogy a MÁV-Start és a Volánbusz üzemirányítása figyelemmel követi a járatokat. Az autóbuszok a vonatok esetleges késésekor legfeljebb harminc percet várakoznak a vonatról átszálló utasokra. Ellenkező irányban, Budapest felé menetrend szerint tizenkét percük van az utasoknak az átszállásra.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek