Zajszintmérésen járt a 4-es metró egyik szerelvénye a Fehér úton

Vörös Attila   ·   2017.04.26. 08:45
5_P1080158

Újabb négykocsis Alstom Metropolis szerelvény látogatott el Kelenföldről, a 4-es metró járműtelepéről a Fehér úti metrótelepre zajszintmérésre. A művelet a vonatok garancialezárásának a része és csak felszíni vágányon lehet végrehajtani. Kellően hosszú és nagy sebességgel (70 kilométer per óra) járható ilyen vágány a Fehér úton van. A kelenföldi próbavágány egyrészt nem is elég hosszú, másrészt csak 40-nel járható. A mostani hétvégén a 15-ös flotta negyedik vonatát mérték meg, a következő hétvégéken a többi szerelvényt is megfuttatják.

A BKV kismozdonya tolja a metrót Kőbánya-teher felé. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Mivel a 4-es metró nincs kapcsolatban a többi metróalagúttal, a szállítást a nagyvasúton kell végrehajtani. Szerencsére a nyomtáv azonos, a megfelelő közvetítőkocsi használatával pedig bármilyen mozdony el tudja vinni a négykocsis fehér szerelvényt. A metró még péntek délután érkezett meg Kelenföldről a Fehér útra, a mérések végeztével pedig vasárnap kora délután indult vissza munkahelyére a Metropolis.

A metrót ezúttal is a Magyar Magánvasút (MMV) továbbította, de most saját gépe helyett egy bérelt Sulzerrel. Az egészen egyedi, „Merci-lámpás” 609 011-es gép másik társával csak néhány hete van az országban, a DB Cargo a román DB-től kapta meg használatra. Úgy néz ki, egyelőre kifizetődőbb bérbe adniuk, így a nagydízelre éhes MMV-nél szolgál most a gép. A vonat a Kelenföld–Ferencváros–Kőbánya felső–Kőbánya teher útvonalon közlekedett, a két nagyvasúti végállomáson van összeköttetés a BKV hálózatával. Kelenföldön a 4-es metró telepére a Sulzer is bemehet, Kőbánya tehernél azonban a metrótelep kismozdonya, az A21 067-es gép hozza-viszi a vonatokat.

Érkezés a kelenföldi telepre

Az Alstom összesen tizenöt, egyenként négy kocsiból álló, automata üzemmódra is képes metrót gyártott a 4-es metróvonalra 76,5 millió euró értékben. Az utolsó szerelvény 2013 őszén érkezett meg, a 4-es metró üzeme 2014 márciusában indult.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek