Eladja az Arrivát a DB

iho/vasút   ·   2023.10.24. 12:00
arriva

A tíz európai országban aktív közlekedési vállalatot a miami központú, világszerte jelenlévő I Squared Capital befektetési alap vásárolja fel.

Az eredetileg brit Arrivát 2010-ben szerezte meg a Deutsche Bahn (DB). A tranzakció várhatóan 2024-ben zárulhat le, ami előtt meg kell felelniük a szokásos lezárási feltételeknek, többek között meg kell szerezniük a DB felügyelőbizottsága, valamint a Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Digitálisügyi és Közlekedési Minisztérium jóváhagyását. A DB szerint az értékesítés további növekedést fog eredményezni a németországi vasúti közlekedésben és további beruházásokat tesz majd lehetővé az alaptevékenységben.

Az Arriva Group üdvözli a DB döntését, kiemelve, hogy az I Squared már számos alkalommal sikeresen fektetett be infrastrukturális vállalatokba, az energetikai megoldásoktól (Aggreko) kezdve az olyan szállítási és logisztikai cégekig, mint a TIP Group. Az I Squared jelenleg összesen körülbelül 38 milliárd eurónyi (jelenlegi árfolyam szerint hozzávetőlegesen 14 ezer milliárd forint) infrastrukturális befektetést kezel ötvennél is több országban. Bár az alap portfóliójában infrastrukturális vállalatok is jelen vannak, az Arriva lesz az első saját tulajdonú tömegközlekedési vállalata.

Az Arriva tevékenységei négy üzletágra vannak felosztva: UK Bus, UK Trains, The Netherlands és Mainland Europe. A társaság tíz európai országban: Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Szlovákiában és Szlovéniában tevékenykedik, többek között az ikonikus londoni piros buszokat és az észak-hollandiai kék regionális vonatokat is az Arriva üzemelteti.

Az Arriva Hollandiában a helyi közlekedésben is aktívan részt vesz. Az FNV Spoor holland szakszervezet aggodalmát fejezte ki az Arriva közelgő eladása miatt, ráadásul több holland tartomány is gyanakodva figyeli az átvételt. A politikai pártok több tartományban is kérdéseket tettek fel azzal kapcsolatban, hogy az Arriva értékesítése mit okoz majd a területük közlekedése terén. A pártok aggódnak az Arriva autóbuszos és vasúti szolgáltatásainak minősége miatt, ha azt az I Squared Capital megvásárolja. A PvdA és az SP szerint az is aggályos, hogy az amerikai cég főként profitot akar termelni, míg egyes pártok közszolgáltatásként tekintenek a tömegközlekedésre, ezért tudni akarják, hogy a tartomány felvette-e a kapcsolatot az értékesítő DB-vel, és hogy is van-e kapcsolat a többi tartománnyal – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek