Normál nyomtávú vasútvonal épülhet Ukrajnában

iho/vasút   ·   2023.06.06. 15:00
ukran_lengyel

A lengyel határtól Kijevig vezethet az európai standardnak megfelelő pálya.

A megállapodást még a hónapban aláírja a két ország, melyek között az eltérő nyomtávok szűk keresztmetszetet jelentenek: Ukrajnában orosz, 1520 milliméteres széles nyomtávú vágányok futnak, míg Lengyelországban egy fontos tehervasúton, a Sławkówtól az ukrán határig vezető LHS-en kívül szinte csak az 1435 milliméteres rendszerrel épültek ki a nagyvasúti pályák.

A kooperáció szándékát a lengyel–ukrán együttműködésért felelős lengyel tisztviselő, Jadwiga Emilewicz jelentette be. Az európai nyomtáv bevezetése Ukrajnában egyre inkább konkretizálódik október óta, amikor is az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) úgy módosította a transzeurópai közlekedési hálózatra (TEN-T) tett javaslatát, hogy a TEN-T-folyosók közül négy Ukrajnába és Moldovába is elérjen. Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EIB) nem sokkal ezt követően elindította az előzetes megvalósíthatósági tanulmányt.

A javaslatok korábban az ukrán széles nyomtávú hálózat Lengyelországba és Európa többi részébe történő meghosszabbítását irányozták elő, például az Ukrajnából Szlovákiába, Kassáig vezető széles pályát építették volna tovább Bécsig. Ezt a tervet 2022 májusában, többek között Oroszország ukrajnai inváziója miatt törölték, az új javaslat pedig még az irányt is megfordította.

Annak ellenére, hogy a különböző nyomtávok jelentős szűk keresztmetszetet jelentenek, nem feltétlen csak ez a legfőbb akadály. A Transport Consultants Group partnere, Tadeusz Syryjczyk elmondta, jelenleg az üzemeltetők területi korlátai, a vámeljárások és a villamosítási rendszerek – Lengyelországban három kilovoltos egyenáramú, Ukrajnában pedig 25 kilovolt 50 hertzes váltakozó áramú betáplálást használnak – is akadályt jelentenek. Úgy véli, a nyomtávbeli eltérés nem az egyetlen, és véletlenül sem a legidőigényesebb probléma, ami megoldásra vár – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek