A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások június 11-étől

iho/vasút   ·   2018.06.10. 18:45
vaganyzar0
Változások a 40-es vonal felújításában

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonal Kelenföld–Érd felső közötti szakaszának mostani, június 16-ától augusztus 22-éig tartó munkafázisában is számos változás lesz.

A Budapest-Keleti–Pécs viszonylatú intercity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között vonatpótló buszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok. A buszos pótlással közlekedő intercity vonatokra díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett.

  • Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.
  • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekednek az intercityk, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, amelyekkel átszállás nélkül lehet utazni.
  • Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy intercityvel biztosított a közvetlen eljutás Budapest-Déli–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon.
  • Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a – hétfőtől szombatig, reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. Vasárnaponként Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen intercity Misina/Kapos IC néven a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.
  • A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe. A Budapesten, a Délibe érkező és onnét induló Flirt motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-vonatokra helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.
  • Budapest–Baja között a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. A buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások

  • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli–Pusztaszabolcs, illetve Dombóvár és Budapest-Déli–Pusztaszabolcs, illetve Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40–20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből. A Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19–0:19 közötti idősávban.
  • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül reggel kettő, délután egy S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról érkező vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítőjárat csak Pusztaszabolcsig közlekedik.
  • A vonatközlekedés elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra

  • A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:
  • A Budapest-Déli–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük Budapest-Déli–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
  • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
  • A Déli pályaudvarról munkanapokon 17:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között a 17:00-kor Tapolcára induló gyorsvonattal egyesítve közlekedik.
  • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:34-kor érkezik a szombathelyi gyorsvonat, amely megáll Kápolnásnyéken és Baracskán is.
  • A Kőbánya-Kispestről 5:57-kor induló, S36-os vonat munkanapokon és Martonvásárig, a Kápolnásnyékről 6:01-kor induló személyvonat munkanapokon és csak Martonvásártól közlekedik.
  • A Kőbánya-Kispestről, a naponta 19:57-kor induló S36-os vonat csak Tárnokig közlekedik.
  • A Székesfehérvárról 20:48-kor induló vonat a zónázó vonatokkal azonos megállóhelyeken és állomásokon áll meg.
  • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya, illetve Cece szakaszon december 8-áig, menetrendváltásig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.
  • A Dombóvár–Gyékényes vonalon és a Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán is módosul több járat menetrendje.
Hét kilométernyi pótlózás a 20-as nyugati végén

Sárvár–Porpác között június 11-étől 13-áig végzett pályakarbantartás miatt a vonatok menetrendje módosul. Sárvár és Porpác között pótlóbuszokkal kell utazni.

80a: itt is számítson módosulásokra!

A Budapest–Hatvan vonal Rákos–Pécel és Aszód–Tura közötti szakaszán folytatják a pályafelújítást. A mostani, június 30-áig tartó vágányzári fázisban számos vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

  • A miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok a Keleti pályaudvarról öt perccel korábban indulnak, illetve öt perccel később érkeznek oda.
  • Egyes hatvani elővárosi vonatok nem közlekednek, helyettük az egri és a sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok Budapest–Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • Június 17-éig és 21-étől 30-áig három gödöllői elővárosi vonat öt perccel korábban, 13:05, 15:05 és 17:05 órakor indul Budapest-Keleti pályaudvarról. Három gödöllői elővárosi vonat tíz perccel korábban 14:55, 16:55 és 18:55-kor érkezik a Keleti pályaudvarra. A vonatok Rákosligeten, Rákoscsaba-Újtelepen, Rákoscsabán nem állnak meg. Helyettük Rákos–Pécel szakaszon mindkét irányban pótlóbuszokkal lehet utazni. A többi gödöllői elővárosi vonat nem közlekedik ideiglenesen.
  • Június 18-ától 20-áig három gödöllői elővárosi vonat öt perccel korábban indul a Keleti pályaudvarról, 13:05-kor, 15:05-kor és 17:05-kor. A Keletibe 14:55-kor, 16:55-kor és 18:55-kor érkező gödöllői elővárosi vonat helyett Rákos és Gödöllő, illetve Rákos és Pécel között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok utasainak a csatlakozást a sülysápi vonatok biztosítják a Keleti pályaudvar és Rákos és vissza viszonylaton. A Keleti pályaudvarról Hatvanba 5:05-kor és 6:05-kor induló vonat csak Gödöllő–Hatvan között közlekedik. A Hatvanból a Keleti pályaudvarra 6:45-kor érkező vonat utasainak Hatvan és Aszód között pótlóbusszal kell utazni. A Keleti pályaudvarról Hatvanba a 20 órakor induló gyorsított személyvonat nem közlekedik.
  • Június 26-áig és 29–30-án a Keleti pályaudvarról Hatvanba 23:50-kor induló személyvonat nem közlekedik, Rákos–Hatvan között pótlóbuszokkal lehet utazni. A csatlakozást Budapest-Keleti–Rákos viszonylatban a 23:55-kor induló szolnoki vonat biztosítja.
  • Vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon a Nyíregyházáról induló, Keletibe 23 órakor érkező sebesvonat csak Hatvanig közlekedik.
Drótozás Borsodban: a nyár végéig teljes kizárás Újhelyig!

A Szerencs–Sátoraljaújhely vonal villamosítási munkái miatt június 16-ától augusztus 26-áig, Sárospatak és Sátoraljaújhely között kell pótlóbuszokkal utazni minden vonat helyett.

100-as: tovább tart a kör IC-k értelmetlen szétvágása

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon június 21-éig és július 2-ától 6-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek Kaba–Hajdúszoboszló és Debrecen–Apafa állomások között, továbbá a komorói állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt. A kör InterCity vonatok továbbra is rövidebb útvonalon, Nyíregyházáig közlekednek.

Tramtrain: haladnak, szépen

Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert Algyő–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között pályaépítést végeznek. A munkák ideje alatt ugyancsak pótlóbuszok közlekednek Szentes és Hódmezővásárhely között június 16-ától 24-éig.

Szentesről Szeged, valamint Szegedről Szentes felé a pótlóbuszok csatlakozását a 47-es főúton Kopáncsnál, a Kishomoki vegyesbolt autóbusz megállóhelyen biztosítja a MÁV-Start. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig, továbbá Hódmezővásárhelyen a 130-as vasútvonalat keresztező Béketelepi, Sándorfalvi úti, illetve az Ady Endre úti, a Nagy András János utcai, valamint az 54129 jelű úton lévő útátjárók biztosítóberendezéseit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjárókban KRESZ-jelzések figyelmeztetnek erre.

A tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok várhatóan 2019. április 25-éig tartanak. Az első fázis június 15-éig, a nyári menetrendig tart, a második június 16-ától július 31-éig, mindkettő érinti majd a Szentes–Hódmezővásárhely, illetve a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonalon utazókat is. A harmadik munkafázis augusztus 1-jétől december 8-áig, a negyedik pedig december 9-étől 2019. április 25-éig tart, ez utóbbi kettőnél csak a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonatközlekedést fogja érinteni a vágányzár.

Békés, ahol mindjárt úgy megújul a pálya...

A Mezőtúr–Szarvas–Orosháza szakaszon június 15-éig a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Mezőtúr–Szarvas és Szarvas–Orosháza között pótlóbuszokkal kell utazni.

Rendet rak a GYSEV is Porpác és Csorna között

A GYSEV Szombathely–Hegyeshalom vonalán pályakarbantartás miatt június 16-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az InterCity vonatok helyett Szombathely–Csorna, a személyvonatok helyett Porpác–Csorna között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek