A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások március 25-étől

iho/vasút   ·   2019.03.24. 08:45
vaganyzar0
80a: már megszoktuk

A Keleti pályaudvarról induló és Hatvanig közlekedő InterCity pótlótóbuszok menetideje 70-ről 60 percre; míg a Hatvanból a Keleti pályaudvarra indulók menetideje 75-ről 65 percre csökken. A módosítások csak a Keleti pályaudvari indulási és érkezési időadatokat érintik, Hatvanból, illetve Hatvanba az eddigi időpontokban indulnak és érkeznek a pótlóbuszok.

(térképek: MÁV-Start)

Reggeli változások

A Hatvan–Pécel viszonylatú gyors pótlóbuszok – a 4:52-kor, 5:18-kor, 6:10-kor és 7:20-kor induló járatok kivételével – Isaszeg bejárati út autóbusz-megállóhelyen is megállnak.

A Pécelről Aszódra induló buszok 6:33 helyett 6:37-kor, 6:53 helyett 6:57-kor érkeznek, illetve az Aszódról Pécelre 4:19-kor induló busz Pécelre 5:18 helyett 5:13-kor érkezik, a péceli rövid átszállási idők miatt.

A Gödöllő–Pécel közötti 5:50-kor, 6:50-kor és 7:50-kor induló buszok a teljes útvonalukon 3 perccel korábban közlekednek.

Délutáni, esti változások

A Pécelről Gödöllőre 14:50-kor és 15:50-kor induló buszok március 14-ig közlekednek.

Esténként még egy S80-as jelzésű busz is közlekedik Pécel–Gödöllő között, amely Pécelről 19:50-kor indul.

Aszód–Balassagyarmat vonal

Az Aszód–Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosult. Április 1-jétől május 12-éig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Változás, hogy április elsejétől a meghirdetett vágányzári menetrendhez képest a Balassagyarmatról Vácrátótra induló vonat 5:26 helyett 5 órakor, a Vácrátótról 5:20-kor induló vonat Galgamácsáról 5:56 helyett 6:10-kor indul tovább Balassagyarmatra.

A Galgamácsa–Aszód viszonylatú busz Galgamácsáról 6:36 helyett 6:13-kor indul, megfelelő csatlakozást biztosítva az Aszódról Pécel felé 6:35-kor induló pótlóbuszhoz, így az utasok korábban érkezhetnek Budapestre.

Ebben az időszakban a MÁV-Start naponta oda-vissza 5–5 vonatnál – vácrátóti útvonal-hosszabbítással, kerülő útirányon egyéb, alternatív csatlakozásokkal – biztosít eljutást a Galgamácsa–Vácrátót–Budapest-Nyugati pályaudvar, illetve a Galgamácsa–Vácrátót–Vác–Budapest-Nyugati pályaudvar között. Vácrátót és Galgamácsa állomások közti szakaszon nem állnak meg a vonatok.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal állomásai és a főváros között váltott menetjegyek, bérletek a kerülő útirányon, többletmenetdíj megfizetése nélkül is felhasználhatók..

 

40a: tényleg kész lesz?

A Kelenföld–Érd felső közötti szakasz felújításának újabb fázisa miatt március 31-éig a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa és a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon módosított menetrend szerint közlekednek az elővárosi és a távolsági, valamint az InterCity vonatok. A későbbi munkafázisokhoz igazodva további módosítások is lesznek a felújítás befejezéséig.

 • A Budapest-Keleti pályaudvar–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között pótlóbuszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok. A buszos pótlással közlekedő InterCity vonatokra díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett. Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.
 • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekednek az InterCityk, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, amelyekkel átszállás nélkül lehet utazni.
 • Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCityvel biztosított a közvetlen eljutás Budapest-Déli pályaudvar–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon.
 • Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. Vasárnaponként Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity Misina/Kapos IC néven a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.
 • A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe. A Budapesten, a Délibe érkező és onnét induló Flirtből álló pécsi, illetve kaposvári IC-vonatokra helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.
 • Budapest–Baja között a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. A buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.
 • Tanítási időszakban, pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica Expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd–Baja között személyvonat biztosítja. Ugyancsak tanítási időszakban vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások

 • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dombóvár és Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40–20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből. A Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.
 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül reggel két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról érkező vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítőjáratok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.
 • A vonatközlekedés elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra

A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is.

 • A Budapest-Déli pályaudvar–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük a Déli pályaudvar–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
 • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
 • A Déli pályaudvarról 17:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között korábban közlekedik, Déli pályaudvarról 17:00-kor indul és megáll Kastélypark megállóhelyen, valamint Érd alsón és Martonvásáron is. (iskolai időszakban vasárnapi közlekedési napokon nem közlekedik).
 • A Déli pályaudvarról munkanapokon 16:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között korábban közlekedik, Déli pályaudvarról 16:00-kor indul és megáll Kastélypark megállóhelyen, valamint Martonvásáron is.
 • A Kőbánya-Kispestről, a naponta 20:57-kor induló S36-os vonat csak Kelenföldig közlekedik.
 • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:59-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásárban és Tárnokon is.
 • A Székesfehérvárról 20:48-kor induló vonat a zónázó vonatokkal azonos megállóhelyeken és állomásokon áll meg.
 • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya, illetve Cece szakaszon február 15-éig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.
 • A Dombóvár–Gyékényes vonalon és a Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán is módosul több járat menetrendje.

Kisköre–Abádszalók: busz visz át a Tiszán

A Kiskörei Tisza-híd felújítása miatt várhatóan május 14-éig a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Kisköre és Abádszalók között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Még egy kicsit pályakarbantartanak a 100-ason

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon április 6-án éjfélig Kaba és Ebes között pályakarbantartást végeznek. A vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

 

Keletibe érkeznek és onnan is indulnak a nemzetközi vonatok a Nyugati helyett

A Budapest–Vác–Szob vonalon, március 30-ától április 14-éig a Nyugati pályaudvaron végzett pályakarbantartás miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A nemzetközi forgalomban közlekedő Metropolitán, Hungária és Báthory EuroCity vonatok bizonyos napokon a Nyugati helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek.

 

135-ös: most mintha megint nem csinálnának semmit

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan április 25-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

Szarvasról buszozni kell Orosházára

Mezőtúr és Orosháza állomások között változik a vonatközlekedés, várhatóan június 14-éig Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik.

 

Balatonfenyves: szépül a kisvasút

A Balatonfenyvesi Kisvasút Balatonfenyves–Somogyszentpál közötti szakaszán május 31-éig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Imremajor között végzett pályakarbantartási munkák miatt.


Újabb egy napos vágányzár pótlóbuszozással

A GYSEV Szombathely–Szentgotthárd vonalon pályakarbantartás miatt március 30-án üzemkezdettől üzemzárásig pótlóbuszok közlekednek. Körmend, autóbuszállomáson a pótlóbuszról át kell szállni helyközi buszra. A Sopron–Szentgotthárd viszonylatban közlekedő vonatok menetrendje Sopron és Szombathely állomások között nem változik. A Nádasd–Körmend–Szombathely, és a Szentgotthárd–Körmend–Zalaegerszeg viszonylatú kombinált bérlettel utazók is számítsanak változásokra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek