Cseh kocsikipofozás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.04.16. 10:45
kiskep

Két kocsifelújítási programra írtak alá szerződést a Cseh Vasutak április elején - írja vasúti forrásra hivatkozva a ŽelPage. A 32 osztrák származású Bmz típusú kocsi fiatalító kúrájára kiírt közbeszerzési pályázatot a Janoza CZ cég nyerte 68,1 millió koronás (780 millió forint) árajánlatával. A másik kisebb kipofozós tender győztese a Krnovské opravny a strojírny (Krnovi Járműjavító és Gépészműhely).

Az ÖBB-től kedvezményesen vásárolt használt vasúti kocsikat a csehek a belföldi távolsági járataikra állítják ki, ezzel is foltozva a minőségi elmaradást. A felújítás alatt a kocsik új Najbrt mintájú festést kapnak, kicserélik az ablakokat. A beltér is új erőre kap, hiszen tetőtől talpig kipofozzák a kocsikat – új padlózatot kapnak, kicserélik az üléshuzatot is, valamint az oldalfali és tetőburkolatot is felújítják. A kocsik mindkét végében modern WC is lesz, sőt korszerű klímaberendezést is szerelnek beléjük, sokaknak jó hír, hogy marad a kupés elrendezés. A kocsikat a szerződés megkötése után 9 hónap alatt kell leszállítania a Janozának, tehát az év végén már a cseh kényelem élvezhető az osztrák vagonban.

ČD logó a jól ismert ausztriai kocsin<br>(fotó: a szerző)

A második szerződés szerint 26 Bdt típusú személykocsit újítanak fel. Az árról még csak becslések vannak, de valószínűleg 182 millió koronás (körülbelül 2 milliárd forint) összegről van szó. Ebben az esetben is, bár valamivel kisebb mértékű, de teljeskörű felújítás valósul meg. Az ajtók gombnyomásra nyílanak-záródnak majd, itt is kicserélik a belső burkolatot, az üléseket, lesznek konnektorok is és új audiovizuális tájékoztató rendszert is telepítenek a kocsikba. A felújítást követően a kocsik maximális sebessége 120-ról 140 kilométer per órára nő.

Kapcsolódó hírek