Elindult a Renfe marseilles-i Ave-járata is

iho/vasút   ·   2023.08.05. 15:00
madrid_renfe

A spanyol nemzeti vasúttársaság már Madrid és a dél-francia nagyváros között is kínál nagysebességű vonatokat.

Gyorsan terjeszkedik Franciaországban a Renfe: habár csak bő két hete, július 13-án kezdtek el közlekedni a társaság Barcelonát Lyonnal összekötő nagysebességű járatai, most újabb franciaországi célállomás került be a hálózatba.

A spanyol fővárosból Marseilles felé közlekedő vonatok kezdetben csak pénteken, szombaton és vasárnap vehetők igénybe, ellenkező irányban pedig szombaton, vasárnap és hétfőn járnak, októbertől viszont már mindkét irányban naponta érhetők majd el – a jelenleg hétfőtől péntekig közlekedő Barcelona–Lyon vonatok szeptembertől váltanak napi ütemre, ezzel a két útvonalon összesen heti huszonnyolcra nő a járatok száma.

Az új Ave-járatok a két végállomás között a spanyolországi Zaragozában és Barcelonában, Franciaországban pedig Perpignanban, Montpellier-ben, Nîmes-ben, Avignonban és Aix-en-Provence-ban állnak meg. A menettartam a teljes útvonalon nyolc óra.

A Renfe már két útvonalon szolgáltat Spanyolország és Franciaország között (kép forrása: railtech.com)

A Madrid–Marseille és a Barcelona–Lyon járatoknak Barcelona és Nîmes között közös az útvonala és a megállási rendje, a francia nagyvárost elhagyva előbbiek keleti irányba, Avignon felé, utóbbiak pedig északi irányba, Valence felé haladnak tovább.

A franciaországi jegyárusítást június 21-én kezdte meg a Renfe mindkét új útvonalra, azóta már 70 ezer jegyet értékesítettek; eddig a Marseille-i útvonal a népszerűbb, cirka 40 ezer eladott jeggyel.

Hosszútávú stratégiai terve alapján éves összbevétele tíz százalékát a külföldi tevékenységekből tervezi elérni a spanyol vasúttársaság. A Renfe nemrégiben jelentette be, hogy a Renfe Proyectos Internacionales lesz az új ernyőszervezet azon tevékenységek számára, melyek a nemzetközi együttműködést, tanácsadást, képzést, gördülőállomány-értékesítést, valamint szolgáltatások és műveletek kínálatát tartalmazzák.

A társaság következő franciaországi célpontja a főváros, Párizs, ahová nagysebességű járatokat tervez indítani Spanyolországból – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek