Felvásárolhatja a Cargotort a PKP PLK

iho/vasút   ·   2023.01.30. 12:00
malaszewicze_terminal

A lengyel verseny- és fogyasztóvédelmi hivatal megadta az engedélyt a független vasúti infrastruktúra-kezelő átvételéhez. Tovább fejlődhet Małaszewicze?

A Cargotor 180 kilométernyi vasúti pályát birtokol és üzemeltet Lengyelországban, a fehérorosz (belorusz) határ közelében, ezen felül harminc feladási pontot üzemeltet és övé a malaszewicze-i teherterminál is. A PKP PLK Lengyelország legnagyobb vasúti árufuvarozója, így nem meglepő, hogy a vállalat is birtokol és üzemeltet egy terminált Małaszewiczében.

A felek még 2021 novemberében írtak alá értékesítési szándéknyilatkozatot, a lengyel hatóságok pedig a napokban bólintottak rá az üzletre. Mindkét társaság érdekelt a két ország közötti legfontosabb határátmenet, a lengyelországi Małaszewicze fejlesztésében, így az összeolvadás által a korszerűsítés beruházási kapacitása is megnőhet.

A PKP Cargo szerint a Cargotor és a PKP PLK is részt vesz az Európai Unió és Fehéroroszország határán fekvő małaszewicze-i átrakóterületen tervezett infrastrukturális fejlesztésekben, beleértve a vasúti infrastruktúra korszerűsítését is, a felvásárlás ezért szinergiahatást fog okozni.

Az eredeti tervek szerint korszerűsítenék a małaszewicze-i teherterminált, valamint kibővítenék az 1520 milliméteres széles és a normál nyomtávú vágányokat. A PKP PLK tervei között pedig az E20-as vasútvonal Siedlce–Terespol szakaszának fejlesztése, valamint a Tersepol–Brześć határátmenet megközelíthetőségének javítása szerepelt, beleértve Terespol állomás széles nyomtávú vágányainak kibővítését és egy új vasúti híd építését a Bug folyó felett. A korábban kidolgozott korszerűsítési tervek azonban nagymértékben uniós forrásokra támaszkodtak, melyeket viszont leállítottak, mivel inkább az Ukrajnával való összeköttetések fejlesztését kezdte el priorizálni az EU.

Habár a jelenlegi körülmények között továbbra is kérdéses, hogy folytatódnak-e a małaszewicze-i fejlesztések, a két lengyel iparági vezető egyesülése új lendületet adhat a terveknek – számol be a Rail Freight.

A fontos határpont korszerűsítése az egyik legfontosabb témakör lesz az idén már hatodik alkalommal megrendezendő Vasúti Árufuvarozási Csúcson (RailFreight Summit 2023), melyet április 19-én és 20-án tartanak majd Varsóban.

(Nyitóképünkön a małaszewiczei terminál. Kép forrása: PKP Cargo)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek