Hamarosan újra helyreáll az RCG nemzetközi forgalma az áradásokat követően

iho/vasút   ·   2024.10.22. 09:05
ostrava_arviz2024

A logisztikai vállalat keddtől péntekig a korábban megszokott forgalom legalább nyolcvanöt százalékát szállítja, szombattól hétfőig, valamint az éjszakai forgalomban pedig már száz százalékon teljesít.

Szeptember közepén nagyon régóta nem tapasztalt áradások sújtották Ausztriát és több környező országot. A természeti katasztrófa a vasutat is érzékenyen érintette, súlyos infrastrukturális károkat okozva, komoly zavarokat keltve az ellátási láncokban nemcsak Ausztria keleti felén, hanem Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Szlovéniában is. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) azonban már jelentős előrelépést ért el a gyorsan felszámolható károk helyreállítása terén, valamint a pusztítás teljes felmérésében.

Az áradás az osztrák vállalatok import- és exportáramlását is érintette, ennek következtében az ÖBB Rail Cargo Groupnak (RCG) ideiglenesen csökkentenie kellett szolgáltatásait. A helyreállítás megkezdésével azonban nagy lépéseket tehetnek a normalitáshoz való visszatérés felé.

Az ÖBB vasúti árufuvarozási leányvállalata rövidesen teljes kapacitással dolgozhat: november 4-étől már közel száz százalékon fuvarozhat a Meidling és Tullnerfeld közötti új nyugati útvonalon elérhető pluszkapacitásnak köszönhetően, december 15-étől pedig már korlátozások nélkül szállíthat, újra a megszokott szintű rugalmasságot és tervezési megbízhatóságot nyújtva ügyfeleinek.

A cég dolgozói az elmúlt hetekben mindent megtettek az ipari árufuvarozás fenntartása érdekében. Ezt a Semmeringre és a Pyhrn-hágóra való áttereléssel, valamint a szomszédos országokon keresztül vezető alternatív útvonalakkal érték el, a megrendelőkkel szoros együttműködésben:

  • a Törökországból Németországba tartó háztartási készülékeket Magyarország helyett Szlovénián és Horvátországon keresztül fuvarozták;
  • a Lengyelországból érkező nyersanyagok Csehország helyett Szlovákián át haladtak;
  • a Bécsből Tirolba tartó egyeskocsi-forgalmat Villachot érintve bonyolították le;
  • a nyugati útvonalon zajló cukorrépa-szállítmányok egy részét pedig Kremsen keresztül vitték, két dízelmozdony által vontatott szerelvényekkel.

A cég köszönetet mondott minden ügyfelének a türelem és a beléjük vetett bizalom okán, valamint a kiváló együttműködésért ezekben a mindenki számára kihívásokkal teli időkben. Az évszázad árvize egyik napról a másikra akasztott meg teljes ellátási láncokat, ennek ellenére sikerült fenntartani az iparág ellátásának biztonságát. Ez ismét megmutatja a vasúti árufuvarozás rendszerszintű jelentőségét.

Az RCG évek óta amellett kampányol, hogy egy vonat is olyan könnyen haladhasson végig Európán, mint egy teherautó. A határokon átnyúló tervezés, a nemzetközi válságkezelés és a rendkívül rugalmas átirányítás már most is segítik ennek a megvalósítását. Az áruk szükség esetén más országokon keresztül történő átirányítása megerősíti az RCG erőfeszítéseit. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon több árut tereljenek át vasútra, többre van szükség: rugalmas, digitális és jól felszerelt infrastruktúrára, tisztességes és egyenlő versenyfeltételekre olyan szakpolitikák révén, melyek egyenlő esélyeket nyújtanak a különböző közlekedési módoknak. Ezeken felül pedig a vasúttársaságoknak is versenyképes szolgáltatásokat kell nyújtaniuk az ügyfeleknek.

Az RCG Európa vezető vasútlogisztikai szolgáltatójaként részt vesz az ágazat alakításában – az év 365 napján, a nap 24 órájában tizennyolc országban van jelen Európa-szerte, egészen Ázsiáig, összekötve az embereket, a vállalatokat és a piacokat az elsőtől az utolsó mérföldig. 5912 logisztikai munkatárs szakértelmére támaszkodva évente 419 ezer, azaz naponta mintegy 1150 vonatot juttatnak el biztonságosan rendeltetési helyére. Hatékony end-to-end logisztikai megoldásaikkal évente 78 millió nettó tonnát továbbítanak. A Rail Cargo Group operatív vezető vállalata a Rail Cargo Austria AG.

(Nyitóképünkön a víz által teljesen elborított, csehországi Ostrava pályaudvara. Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek