Maersk: még nem adtuk fel a DB Schenker felvásárlását!

iho   ·   2024.03.15. 16:00
dbschenker_kamion

A DHL visszalépett, ezzel a dán DSV tűnik az eddigi egyetlen komoly jelentkezőnek. A Maersknél továbbra is gondolkodnak az akvizíción.

A szintén dániai központú Maersk vezérigazgatója, Vincent Clerc arról számolt be a Børsen című dán pénzügyi lapnak, hogy a vállalat nagyon óvatos megközelítést alkalmaz a német logisztikai óriás felvásárlása kapcsán.

A Maersk tavaly decemberben, még az elsők között jelentkezett érdeklődőként a DB Schenker értékesítési folyamatának hivatalos elindításakor. A vállalatért többek között az azóta visszalépő DHL, a DSV, az MSC, valamint a Carlyle Group és a CVC Capital befektetési alapok is elindultak.

A DHL és a DSV gyorsan kiemelkedett a versenytársak közül, mivel ezek rendelkeznek a legnagyobb potenciállal. Ennek eredményeként az MSC és a Maersk egyre inkább teret veszített – bár utóbbi továbbra sem adta fel a DB Schenker megszerzését. A Maersk eddig csak az óvatos megközelítésről szolgáltatott információt, semmi másról, a vezérigazgató nyilatkozata alapján viszont az akvizíció nemcsak egy könnyed beruházás lenne.

A Deutsche Bahn több pénzügyi intézettel sok hónapig folytatott konzultációt követően tavaly december közepén bocsátotta hivatalosan értékesítésre a DB-csoport legjövedelmezőbb ágának számító DB Schenkert. Az ajánlatokat január közepéig fogadták. Több tucatnyi vállalat mutatott érdeklődést, köztük az Abu-Dzabi központú ADQ, jelenleg viszont a DSV tűnik az egyértelmű éllovasnak, azt viszont nem tudni, hogy a felvásárlási folyamat mennyi időt fog igénybe venni.

A DB Schenkert 10 és 15 milliárd euró (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 3750–5650 milliárd forint) értékűre becsülik, ebből következően a vevőnek komoly pénzmennyiséget kell befektetnie. Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy német állam, mely a vállalatot birtokolja, a részvények felvásárlása helyett inkább készpénzt szeretne; a logisztikai leány eladásából származó pénzt a DB – különösen a DB Cargo – fennálló tartozásai fedezésére tervezik fordítani – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: DB AG / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek