Már tesztelik a szlovák sínpárducokat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.07.26. 12:00
ZSSKvonat_01

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság összesen huszonöt korszerű villamos motorvonatot rendel a cseh Škoda Transportation járműgyártótól. Tizenhárom 661-es sorozatú, háromrészes, 80 méter hosszú, 247 utas befogadására alkalmas járművet, valamint tizenkét 660-as sorozatú, négyrészes, 106 méter hosszú és 343 utas befogadására alkalmas szerelvényt rendelt meg a ZSSK. A vonatok maximális sebessége 160 kilométer per óra. A szériából kettőt már a velimi tesztpályán próbálnak Közép-Csehországban. A vasúti járművek a Cseh Vasutaknál RegioPanterként ismert szerelvények koncepciójából indul ki.

A ZSSK új villamos motorvonata a közép-csehországi VUZ tesztpályán (a képre kattintva galéria nyílik, fotók: ZSSK)

A tervek szerint a vasúttársaság a következő két év folyamán fokozatosan mindegyik járművet átveszi, amelyek a Zsolna–Trencsén, Puhó–Horní Lideč (Csehország), Zsolna–Csáca–Zwardoń (Lengyelország), valamint a Zsolna–Liptószentmiklós vasútvonalakon közlekednek majd. Az első szerelvénnyel 2020 első felében utazhatnak az utasok.

A tágas kétszárnyú ajtók és a teljes hosszában átjárható szerelvény kényelmesebbé és gyorsabbá teszi az utascserét. A kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszer, wifi, zárt rendszerű WC, konnektorok, USB-bemenetek, külső és belső kamerarendszer, mind lesznek a vonaton. Kerekesszékkel utazók is igénybe vehetik a szerelvényt, a toalettek ennek megfelelően vannak kialakítva. A beszállótérben kényelmesen elférnek a babakocsik és a kerékpárok is.  

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek