Nagyszabású flottafrissítést tervez a CFR 2017-ben

iho/vasút   ·   2016.12.14. 13:45
400px_arad

A román hatóságok jövőre nyílt közbeszerzési eljárást indítanának új vonatok és vasúti kocsik vásárlására, megújítva ezzel a személyszállító üzletág, a CFR Calatori járműflottáját – erősítette meg Robert Dobre, a nemrég alapított vasúti fejlesztési hatóság (ARF) elnöke. A tendert az ARF működésbe lépését követően írják majd ki – adja hírül a Railway Pro.

A tender több részből fog állni: a CFR-nek villamos- és dízel motorvonatokra, mozdonyokra, valamint személykocsikra is szüksége van. Dobre szerint egyrészt azért van szükség a különböző járművekre, mert ha most csak például dízel motorvonatokat vennének, nehéz lenne olyan gyártót találni, aki száz szerelvényt le is gyárt a jelenlegi finanszírozási időszak során. Ennélfogva egyidejűleg a projektnek több különböző szálon kell haladnia, hogy olyan hamar mehessen végbe, amilyen gyorsan csak lehet, vagyis hogy a járművek gyártása és szállítása beleférjen a jelen finanszírozási időszakba. A román közlekedési minisztérium már jó ideje tervezi a járműbeszerzést, most pedig a vasúti fejlesztési hatóság létrehozásával, valamint a közlekedési keretterv által biztosított pénzügyi források segítségével meg is valósulhat.

Több állomás – például az aradi is – uniós támogatásból újult meg. Következhet a CFR járműflottája (fotó: Railway Gazette)

A kormány által nemrég elfogadott közlekedési keretterv tartalmaz egy elemzést, amiben pontosan kiszámolták, mennyi jármű szükséges a vasúti ágazat versenyképességéhez. Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy összesen több mint száz villamos- és dízel motorvonat, valamint mozdony szükséges ahhoz, hogy az ország fővonalain biztosítva legyen a megfelelő szolgáltatás. Sőt, a kerettervben meghatározott háromszáz kocsinál, azaz körülbelül száz-százötven motorvonatnál is többet szeretnének vásárolni, felhasználva az Európai Unió által biztosított forrásokat. Hamarosan elkészül egy megvalósíthatósági tanulmány is arról, hogy pontosan milyen kocsikra, motorvonatokra és mozdonyra van szükség.

Az ARF objektív, realista számításai szerint az első vonatokat már 2018 őszén át is vehetik. A gyorsított, ám teljesen törvényes járműbeszerzési projekt kiemelt feladat a hatóság számára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek