Nőtt az Új Selyemút forgalma 2022-ben

iho/vasút   ·   2023.01.11. 12:00
eurazsia_tehervonat

A Kína és Európa közötti áruforgalom új mérföldkövet ért el tavaly, annak ellenére is, hogy az eurázsiai fuvarozás valószínűleg egyik legingatagabb évét hagytuk magunk mögött.

A kínai állami vasúttársaság China National Railway Group munkakonferenciáján a napokban kiadott jelentés alapján 16 ezer vonat közlekedett Kína és Európa között, összesen 1,6 millió TEU konténerforgalmat generálva. Ez kilenc százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A három évvel ezelőtti megugrást követően az Új Selyemút forgalmának növekedési trendje stabilizálódott, a volumen a kihívások (Covid–19-pandémia, orosz–ukrán háború) ellenére is folyamatosan nő.

A tavalyi év kiemelte a Selyemút forgalmának növekedését, mivel 2022 kivételes év volt, nagy kihívásokkal teli, számos akadályt gördítve a már addig is törékeny eurázsiai ellátási lánc elé. Ukrajna Oroszország által február végén történő lerohanása, és az annak következtében kirobbanó háború pesszimizmust eredményezett a vasúttársaságok és árufuvarozók között, akiknek alternatívákat kellett keresniük, mivel az uniós szankciók megnehezítették az Oroszországgal való üzletet és a kontinensnyi országon áthaladó vasúti tranzitot.

Azon előrejelzések, miszerint az eurázsiai volumenek jelentős visszaesést fognak tapasztalni, végül nem igazolódtak be, ellenkezőleg: a Kína–Európa forgalom folyamatosan nőtt. Az adatok vizsgálata során azonban figyelmet kell fordítani a részletekre. A teljes Kína–Európa forgalom nőtt 2022-ben, de ez nem az európai országok és Kína közötti tényleges forgalmat jelenti, mivel a kínai nemzeti vasúttársaság európai helyszínnek tekinti Oroszországot az Új Selyemutat érintően. Vagyis a tavalyi 1,6 millió TEU – azaz ennyi húsz láb (6,1 méter) hosszú konténerrel egyenértékű – kapacitás nem tükrözi a valós Európa–Kína forgalmat.

Az Eurázsiai Vasúti Szövetség (ERA) indexét tekintve látható, hogy az európai csomópontok és Kína közötti volumenek 31,94 százalékkal csökkentek 2021-hez képest. Az Európa és Kína közötti, keleti és nyugati irányban összesített árumennyiség 2022-ben 386 ezer 374 TEU-t tett ki, ez egy évvel korábban 618 ezer 180 TEU volt. A nyugati irányú áruforgalom 2022-ben 262 ezer 194 TEU-t ért el, ez a 2021-es 409 ezer 458 TEU-hoz képest 30,33 százalékos visszaesés. A kelet felé tartó áruvolumen 35,14 százalékkal csökkent: a 2021-es 208 ezer 722 TEU-hoz képest 124 ezer 98 TEU-ra.

Az iparágban hónapok óta beszédtéma a csökkenő Kína–Európa árumennyiség, mely valóban nem elhanyagolható, de a Selyemúton aktív európai vállalatok képesek megbirkózni az ezzel járó kihívásokkal. A geopolitikai instabilitás mindig hatással van az üzletre. A csökkenő mennyiségek a tavalyi év egészét meghatározó szankciók, korlátozások, piaci volatilitás és vásárlói bizonytalanság fényében egyáltalán nem számítanak meglepőnek. A visszaesés viszont nem feltétlenül a jövőt jelzi: a háború ellenére a Selyemút teljes forgalma új csúcsot ért el az összeomlás helyett, melytől számos szakértő tartott. Ráadásul az Európa és Kína közötti kétoldalú kapcsolatok is tovább javultak: mindkét fél kifejezte szándékát a szorosabb együttműködésre, teret engedve a Selyemút további növekedésének. Ezen felül a Covid–19- pandémiával kapcsolatos kínai szabályozások enyhítése 2023-tól még inkább fellendítheti az Új Selyemút forgalmát. Egy állandó ukrajnai tűzszünet is stabilabb és békésebb időszakot eredményezhet, amit a Selyemút útvonalainak és szállítási lehetőségeinek újragondolása követhet. Ahogy Jakub Walczak a CH Robinsontól a 2022-es Európai Selyemút Csúcson kiemelte: ahelyett, hogy a jelenlegi viszonylag negatív számokat néznénk, az eurázsiai vasúti árufuvarozási szektornak inkább a következő csúcsidőszakra kellene készülnie, mely már nincs messze – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek