Teljesen automatikus kocsirendezésre vált a DB Cargo

iho/vasút   ·   2021.10.27. 15:00
rendezopalyaudvar

A német logisztikai vasútvállalat a Railergy-t bízta meg az automata rendszer telepítésével. A technológia célja az egyeskocsi-fuvarozás felgyorsítása.

Az egyeskocsi-szállítás a DB Cargo AG feladata Németországban. A külön kocsirakományok rendezéséből, egy vagy több, egy célállomásra tartó kocsi össze- és szétkapcsolásából álló folyamat nagyobb vasúti csomópontokon, rendezőpályaudvarokon zajlik. A vasúttársaság szerint a teljes automatizálás kulcsfontosságú a folyamat hatékonyabbá tételében.

A DB Cargo számos olyan intézkedést tervezett meg, melyek együtt versenyképesebbé fogják tenni a vasúti árufuvarozást. A stratégia egyik fontos eleme a rendezőpályaudvari tolatómozdonyok teljes automatizálása. Ehhez a meglévő félautomata, szekvenciális biztosítóberendezéseket használó tolatási rendszert tovább kell fejleszteni, hogy az minden lépést automatikusan végezzen el. Ezen felül a mozdonyokat el kell látni szenzoros és biztonsági rendszerrel, aminek segítségével el lehet kerülni az emberekre és a berendezésekre veszélyes helyzeteket. A tolatással kapcsolatos olyan egyszerűbb tevékenységeket is, amiket a tolatómozdony végez, mint például az oldalra tolás, a vágányok megtisztítása vagy a gurítódomb melletti tolatás, is az automatizálás részévé kell tenni.

A cél egy négyes automatizálási szintű (GoA4) rendszer létrehozása utólagos korszerűsítéssel, úgy, hogy a telepítés előfeltételei adottak legyenek a különböző mozdonytípusokon, és később is lehetséges legyen a rendszer bővítése további tolatási feladatokkal, például termináloknál vagy kikötőknél. Az automata rendszerre 2024 végéig kell megszerezni a kereskedelmi üzemben történő tesztelési engedélyt. A tesztek a müncheni északi rendezőpályaudvaron fognak zajlani, egyelőre egy 296-os sorozatú dízelmozdonnyal. A GoA4-es szintű üzemelés már várhatóan egy korszerű hibridmozdonnyal fog történni.

Az augsburgi központú Railergy jelentős tapasztalattal rendelkezik a fedélzeti rendszerek telepítése, a helymeghatározás és a távirányítás terén. A vállalat személyre szabott és átfogó koncepciót dolgozott ki a mozdonyrendszerek fejlesztésére, tesztelésére és jóváhagyására. A Railergy moduláris vonatvezérlő és -felügyelő rendszere (TCMS) utólagosan is telepíthető már üzemben lévő járművekre, ami lehetővé teszi, hogy az ATO, ETCS és más digitális rendszerekhez alkalmas felülettel rendelkező régebbi mozdonyokat és motorkocsikat is el lehessen látni az automatizálással. Az első 5G-technológiát is alkalmazó távvezérlési megoldást a Thales Germany-vel együtt fejlesztette ki a Railergy.

A mozdonyra telepítendő egység legfontosabb funkciói a mozdony helyzetének meghatározása a rendezőpályaudvaron, a mozgás és a fékezés precíz vezérlése, a sebesség és a működési tartomány biztonságos megfigyelése, valamint az akadályok és a jelzések biztonságos észlelése. A mozdony helyzetének meghatározása pálya menti berendezések – például balízok – nélkül, egy innovatív rendszer segítségével történik. A jármű helyzetének változásait egy inerciális mérőeszköz (IMU) folyamatosan méri fel és hasonlítja össze, az infrastruktúra nagyon pontosan kidolgozott térképét, továbbá az ismert tereptárgyakat, például jelzőket és épületeket is felhasználva. Ezzel egy viszonylag durva, körülbelül három méter pontosságú, azonban megbízható helyzetmeghatározás érhető el. A rendszert műholdas helymeghatározást kiegészítő rendszer (GNSS) teszi teljessé, mellyel nagyjából fél méteres pontosságú pozícionálás érhető el. A biztonságos pozícionálást a vonat védelmére, a pontos pozícionálást pedig a finomhangolásra használják.

Hasonló felfogás mentén működik az akadály- és jelzésérzékelés is: a tárgyak megbízhatóan észlelhetők biztonságos és elfogadható mérési és értékelési eljárásokkal, mesterséges intelligencia (AI) nélkül is. Ez biztosítja az állandó biztonságos üzemelést. A termelékenység növeléséhez ezzel párhuzamosan mesterségesintelligencia-alapú rendszert is alkalmazni kell. Az AI-alapú funkcionalitás folyamatos, a biztonságos objektumészlelés által történő figyelésével a rendszer jóváhagyhatóvá válik. Ugyanakkor lehetőség nyílik innovatív érvényesítési és tesztelési eljárások kidolgozására a szoftver mesterségesintelligencia-részeihez is. Az ilyen alkalmazásokhoz eddig nem álltak rendelkezésre elismert jóváhagyási eljárások – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: Rail Freight)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek