Tízévesek a GYSEV első Flirtjei

iho/vasút   ·   2023.12.05. 16:00
gysev_flirt1

Az első Stadler-motorvonat 2013. december 6-án állt forgalomba a zöld-sárgáknál a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésének részeként. A flotta azóta húsz szerelvényt számol.

Tíz éve avatták fel az első GYSEV Flirt motorvonatot Sopronban: a gyártó Stadler a tervezetthez képest korábban leszállította a 2012 áprilisában megrendelt négy járművet, így 2013 decemberében két új zöld-sárga Flirt is útjára indulhatott a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd szakaszon.

A GYSEV Zrt. az első négy szerelvényt követően folyamatosan bővítette Flirt-flottáját: a MÁV-Start Zrt.-vel közös projektnek köszönhetően 2015-ben újabb hat Stadler-vonat került a társasághoz. A vasúttársaságnál 2018–2019 során újabb tíz, már a Flirtök harmadik generációját képviselő villamos motorvonat állt forgalomba. Jelenleg így húsz példányt számlál a GYSEV Flirt-flottája, amelynek köszönhetően regionális személyforgalmát kizárólag ezekkel a modern járművekkel bonyolítja le a villamosított szakaszokon a vasúttársaság.

A modern villamos járművek nagy népszerűségnek örvendenek az utazóközönség és a GYSEV dolgozói körében is. A Flirt 1-es flotta az elmúlt tíz év alatt – a legfrissebb adatok alapján – összesen csaknem 18 millió kilométert futott, a nyugati régió közösségi közlekedésének fontos részévé váltak.

A GYSEV egyik mozdonyvezetője, Németh Lajos, aki gyakran vezeti az elsőgenerációs, tízéves Flirtöket, nagy lelkesedéssel fogadta a felkérést a harmadik generációs Flirtök futópróbáztatására is. Elmondása szerint óriási a különbség egy régebbi mozdony és egy teljesen új, automatizált, komfortos, kényelmes, dinamikus és nem utolsó sorban gyorsabb Flirt motorvonat között. „Teljesen más világ egy régi, retro Szili mozdony (V43) és a Flirt motorvonat, ahol egy számítógép vezérel mindent. Vezetéstechnikailag nincs nehéz dolgunk mozdonyvezetőknek, de egy felmerülő hiba esetén az újraindításon kívül nincs sok lehetőségünk a probléma elhárítására zárt rendszerük miatt. Össze sem lehet hasonlítani egy tizenkét órás szolgálatot: Flirt esetében számunkra fontos szempont, hogy egy kulturált, tiszta, ápolt vezetőfülke fogad bennünket.”

A Flirtöket a vonatszemélyzet is hamar megkedvelte (fotó: GYSEV Zrt.)

A GYSEV szakemberei szerint a személyszállításban rendkívül komoly előrelépés volt a villamos motorvonatok szolgálatba állítása, amely számos szempontból könnyíti meg és teszi kényelmesebbé és komfortosabbá az utazóközönség közlekedését. Az utasszámok növekedése is bizonyíték lehet arra, hogy egyre többen választják az alacsonypadlós, biztonságos, esztétikus, kényelmes, kulturált, csendes és tiszta Flirt motorvonatokat közlekedési eszközként.

A Flirt kategóriájának egyik legsikeresebb és legkiforrottabb terméke. A modern motorvonatok kényelmesebbé, vonzóbbá és digitalizálttá tették az utazást, a fedélzeten szolgálatot teljesítő munkatársaknak pedig a munkakörülményeket.

A Stadler Flirt villamos motorvonatok tulajdonságai, előnyei:

  • egyáramnemű (25 kilovolt 50 hertzes váltakozó áram);
  • 160 kilométer per óra legnagyobb üzemi sebesség;
  • kétszáz ülőhely és 164 állóhely;
  • a páholyos ülések aránya 95 százalék;
  • korszerű utastájékoztató rendszer;
  • légkondicionáló berendezés;
  • alacsonypadlós, így 55 centiméter magas peronokról közvetlenül, lépcső nélkül lehet beszállni;
  • mozgáskorlátozottak számára is könnyedén igénybe vezető mellékhelyiségek;
  • kerékpárok szállítására is alkalmas multifunkcionális terek;
  • wifi, illetve mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók;
  • 1,2 m/s2 gyorsítóképesség;
  • álló helyzetből 28 másodperc alatt éri el a száz kilométer per órás sebességet;
  • értékes fékezési technika: százhúszas tempóról üzemi fékkel fékezve is képes úgy megállni, hogy közben nem használja a légféket, vagyis a felhalmozott mozgási energiát villamos energiává alakítva szinte teljes egészében visszatermeli azt a felsővezetékbe.

(Nyitóképünkön a GYSEV harmadik, 415 502-es pályaszámú Flirtje. Kép forrása: GYSEV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek