Törvénytelen a Taurus-bérlés

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.06.26. 07:45
kiskep_RJ

Ha railjet és Csehország, akkor büntetés. Hűséges olvasóink már megszokhatták, hogy rendszeresen jelennek meg cikkek a cseh railjet-história témájában. A pozitív dolgok mellett többször felmerülnek kisebb-nagyobb problémák a projekt körül. Ezúttal a kékre festett osztrák Taurusok csehországi bérlésével van gond. Ezzel kapcsolatos előző cikkünkben kifejtettük, mi nyomja a begyét a Škodának.

fotók: a szerző

A Gazdasági Versenyhivatal az ügyben döntést hozott. Ennek értelmében törvénytelenül bérli a Taurusokat a Cseh Vasutak, ezért érvénytelennek nyilvánítottak két februárban kötött szerződést, sőt, 1 millió koronás büntetést is kiszabtak. Az ÖBB és a ČD közti bérleti megállapodást (ki más, mint) a Škoda járműgyártó támadta meg. A döntés viszont még nem jogerős, a cseh vasúttársaság fellebezni fog.



Petr Rafaj, a cseh versenyhivatal igazgatója szerint a ČD több hibát is elkövetett a bérleti szerződés megkötése során. Fő bűnként a tender nélküli szerződéskötést hangoztatta. Továbbá a ČD akkor is hibázott, amikor nem hozta nyilvánosságra a közbeszerzési eljárás tényét. A Cseh Vasutak azonban teljesen más jogi magyarázattal érvel. Eszerint két, nemzetközi járatokat közlekedtető vasúttársaság közötti megállapodások nem tekinthetők közbeszerzési eljárás tárgyaként.

Az első cseh railjet május 6-án érkezett Csehországba, azóta a megrendelt hétből már a harmadik szerelvény is az országban van, június közepe óta pedig fokozatosan kerülnek forgalomba a Bécsújhely–Bécs–Prága vonalon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek