Ugrott a Gepard és legyűrte a RegioJetet

iho/vasút   ·   2023.04.04. 12:00
gepard_express

Jobb ajánlatával a Gepard Express legyőzte a jelenlegi szolgáltatót: június 11-étől a Brnót a bécsi Schwechat nemzetközi repülőtérrel összekötő viszonylaton szállíthatja az utasokat.

A cseh–osztrák határon átlépő közvetlen reptéri járatokat jelenleg üzemeltető RegioJet hat hónapra, tesztjelleggel szerezte meg a jogokat. A cseh magántársaság továbbra is örömmel szolgáltatna a viszonylaton, viszont a szintén cseh, brnói központú Gepard Express alacsonyabb árat kért, ráadásul 35 perccel rövidebb menetidőt is kínál. A döntést előzetes piaci egyeztetés alapján hozta meg és hagyta jóvá a brnói városi tanács.

A Gepard Express napi egy közvetlen járatpárt fog közlekedtetni, a szolgáltatást részben Brno városa finanszírozza. A szolgáltatás részeként a vonatjegy mellé a brnói tömegközlekedésre érvényes ingázójegyet is kap majd a vásárló, ehhez azonban még össze kell kapcsolni az értékesítési rendszereket.

Az autóbuszos és vasúti utasszállítást végző Gepard Express Brno városa és a bécsi repülőtér között közvetlen buszjáratokat már most is kínál. A társaság Vlakfest elnevezésű, egyedi bulivonatairól is ismert: például a már hagyománnyá vált ŽiWELL Express járaton négy napig tartó zenei fesztiválon lehet részt venni, eközben Csehországon és Szlovákián keresztül utaznak végig a bulizók. Az ukrajnai háború előtt rendszeres szilveszteri utazásokat is szerveztek Ukrajnába, 2021-ben pedig egy személykocsit alakítottak át szaunakocsivá. A cégnek nemcsak a szórakozás fontos, hanem a humanitás is: tavaly július elején segélyvonatot küldtek Morvaországba, menedéket nyújtva a környéken pusztító tornádó által sújtott embereknek.

Habár a bécsi reptéri járatokat elveszíti a RegioJet, sikert is elkönyvelhetett mostanában: az R9-es Prága–Havlíčkův Brod–Brno nagysebességű vonalra szerezte meg a személyszállítási jogokat 2026 decemberétől tizenöt évre, ahol a cseh nemzeti vasút Česke Drahy-tól (ČD) veheti át a stafétát – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön a Gepard Express 2022. február 22-én Brno és a bécsi repülőtér között közlekedő tesztvonata. Kép forrása: Wikimedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek