Wizz-zel jön a segítség, újra repül a Mrija – ez történt a héten közlekedésben

iho   ·   2020.03.29. 18:00
cim

Desiro a 36-oson. Az elmúlt napok során pályakarbantartást végeztek az Ukk–Tapolca–Balatonszentgyörgy (26-os) vonalon, emiatt a MÁV-Start az onnan felszabaduló Desiro motorvonatokat március 16-ától 19-éig a 36-os számú Fonyód–Kaposvár vonalra helyezte át. Ennek köszönhetően Tapolca és Kaposvár között a 8807, 8806, 8872 és 8873 számú, Kaposvár és Fonyód között pedig a 8844 és 8833 számú vonatokon is korszerű, alacsonypadlós szerelvényekkel lehetett utazni az 53 kilométer hosszú, 2016 és 2018 között felújított, másodrangú fővonalon.

A 26-os vonal vágányzáras karbantartása okán pár napra a 36-osra vezényelt át néhány Desirót a MÁV-Start (fotó: Kemenczei Róbert)

Egészségügyi szállítmányt hozott a Wizz Kínából. A Wizz Air legújabb, HA-LVH lajstromú Airbus A321neója még március 20-án indult el Budapestről Nur-Szultan-i technikai leszállással Sanghajba, hogy onnan egészségügyi felszereléseket hozzon. A gép március 23-án reggel érkezett vissza a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, fedélzetén 11 tonna felszereléssel: 30 ezer 50 védőruhával, 82 ezer orvosi maszkkal, valamint tesztekkel. Út közben az oroszországi Irkutszkban és Nur-Szultanban kellett megállni tankolni. A földi kiszolgáló cégek és a repülőtéri hatóságok gyorsított eljárásban kezelik az egészségügyi szállítmányokat, így a kellékek és alapanyagok a lehető leggyorsabban eljuthatnak Magyarország különböző pontjaira.

Mobiljegy már a Volánbusz-járatokon is. A járványügyi helyzetre tekintettel a Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. március 23-tól elérhetővé tette az applikációban történő, készpénzmentes jegyvásárlást a Volánbusz valamennyi helyközi és helyi járatán. A mobiljegy használatához az iOS-es vagy androidos mobiltelefonra le kell tölteni a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vagy az OTP Simple által működtetett közlekedési mobiljegy-alkalmazást, majd regisztrációt követően lehet megvásárolni a jegyet, melyet bankkártya számának megadásával lehet kifizetni. Az applikációban nem választhatók ki az indulási és célállomások, a helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni.

Másfél évnyi karbantartást követően szállt fel újra a világ legnagyobb kereskedelmi repülőgépe, az An-225-ös Mrija (kép forrása: Antonov Airlines)

Újra levegőben a Mrija. Az egyetlen An-225-ös másfél évnyi karbantartást és korszerűsítést követően március 25-én először szállt fel a Kijev melletti Antonov repülőtérről. A hathajtóműves óriás a hírek szerint alapos modernizáción esett át: a gép hat Ivcsenko Progress D-18 hajtóműve közül legalább egyet kicseréltek, továbbá modernizálták a gép hajtóművezérlő rendszerét is. A gép eredetileg a szovjet űrrepülőgép, a Buran hordozására szolgált, a hasznos teher elérheti akár a 250 tonnát. A Mrija először 1988-ban szállt fel, majd hosszas parkoltatás után kemény átalakító munkával tették alkalmassá a kereskedelmi repülésekre. A gyártó szerint az óriás legalább 2033-ig repül majd.

Wizz-zel repülhetnek haza Amerikából a magyarok. Habár az elmúlt napokban a külképviseletek segítségével 667 magyar tért haza Észak-Amerikából, még mindig több százan tartózkodnak ott. Értük jövő héten két különgépet indít a Wizz Air: Chicagóból, Los Angelesből, New Yorkból és Miamiból fogja összeszedni és hazahozni honfitársainkat. A járatok egy kanadai városban is le fognak szállni. A két repülőn összesen 460 hely lesz, ezt kizárólag magyar állampolgároknak tartják fenn. A járatokat a társaság legújabb Airbus A321neóival repülik majd, a gépek hatótávja terheléstől függően 6500 – a gyártó szerint kétosztályos elrendezésben 7400 – kilométer.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek