Már tesztelik Tanzánia első Hyundai Rotem-mozdonyát

iho/vasút   ·   2024.01.13. 15:05
tanzania_hyundai_mozdony

Az afrikai ország vasúttársasága, a TRC tizenhetet vásárol az E6800 sorozatú villanygépekből.

A közlekedési vállalat még 2021 júliusában írt alá megállapodást a dél-koreai gyártóval. A 335,4 milliárd koreai won (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 87 milliárd forint) értékű kontraktus értelmében tizenhét négytengelyes, 25 kilovolt ötven hertzes váltakozó áramról üzemelő, normál nyomtávú villamos mozdonyt, valamint tíz villamos motorvonatot vásárolnak a Hyundai Rotemtől. A mozdonyok villamos rendszerét a Škoda Transportation szállíthatja egy 580 millió cseh korona (cirka 8,9 milliárd forint) értékű alvállalkozói szerződés keretében.

Az új járművek Tanzánia új, jelenleg építés alatt álló, normál nyomtávú fő vasútvonalán fognak közlekedni, mely a közel 5,4 millió lakosával az ország legnépesebb városától, az Indiai-óceán partján fekvő Dar es Salaamtól vezet majd az ország északnyugati részén, a Viktória-tó partján található, 1,1 milliós Mwanzáig. Az új, körülbelül 1800 kilométeres vonalhálózat a meglévő keskeny, méteres nyomközű, ezáltal korlátozott kapacitást nyújtó vasúthálózatot fogja kiváltani. A fő pályából több leágazás is kiépül majd, például Taborától kiágazva a Tanganyika-tó partján fekvő Kigomáig (506 kilométer), abból a vonalból Uvinzától a burundi határig (180 kilométer), valamint Isakától a ruandai határnál fekvő Rusumóig (371 kilométer).

A villamosított, százhatvan kilométer per órás sebességgel használható sínpár több fázisban épül meg. Az első két, összesen 546 kilométer hosszú szakasz (Dar es Salaam–Morogoro, Morogoro–Dodoma–Makutopora) napjainkra gyakorlatilag elkészült, így az újonnan beszerzett mozdonyok tesztelése is megkezdődhet rajta.

Az első négy mozdony tavaly december végén érkezett meg Tanzániába, ezek tesztjei a napokban meg is kezdődtek Dar es Salaamtól indulva. Az első próbák során a villamos- és fékrendszerek teljesítményét mérték fel akár százhatvanas tempó mellett; az első eredmények azt mutatják, hogy a mozdonyokban jelentős potenciál van – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az első tanzániai Hyundai-mozdony tesztelés alatt. Kép forrása: Škoda Group / Twitter)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek