Átvette első EffiShunter 300-asait a PKP

iho/vasút   ·   2022.12.10. 12:00
pkpic_effishunter300

A lengyel állami vasútvállalat tíz könnyű, kéttengelyes dízel tolatómozdonyt rendelt a CZ Lokótól.

A mozdonyok teljeskörű felújításával, átépítésével foglalkozó cseh vállalat 2021 februárjában nyerte el a PKP Intercity 39,1 millió zloty, vagyis körülbelül 3,4 milliárd forint értékű közbeszerzését. Az első hat gépet az elmúlt hetekben állíthatták üzembe a lengyelek, a fennmaradó négy mozdony pedig várhatóan 2023 első negyedévében hagyhatja el a cseh gyártó Česká Třebová-i üzemét.

A PKP távolsági személyszállításért felelős üzletága, a PKP Intercity igényeire szabott, könnyű, kéttengelyes mozdonyokkal elsősorban járműtelephelyeken és fűtőházaknál fognak könnyű tolatási feladatokat ellátni. Az első hat járműből négy Varsóba, kettő pedig Krakkóba került, a további négyen Gdansk és Katowice fog majd osztozni.

Az EffiShunter 300-as a CZ Loko mozdonyportfóliójának legkisebb példánya. A típus közlekedési engedéllyel rendelkezik Csehországon és Lengyelországon kívül Szlovákiában és Szerbiában is. Az apró mozdonyt a Caterpillar C13B típusú, 328 kilowatt teljesítmény leadására képes, az EU V-ös emissziós szabványainak eleget tevő dízelerőforrása hajtja. A PKP kérésére a mozdony vezetőfülkéjébe hangszórókat építettek be, a kapcsolókészülékek félautomatikusak, a jármű környezetét pedig biztonsági kamerarendszer figyeli. Feltelepítették a lengyelországi üzemeléshez szükséges lengyel SHP vonatfelügyelő rendszert és a CA éberségfigyelő rendszert is, a digitális vezérlőrendszer, az online diagnosztika, a többes vezérlés és a perdülésvédelem pedig alapfelszereltségnek számít a CZ Loko mozdonyain. Az EffiShunter 300-as ráadásul alacsony beszerzési és üzemeltetési költségekkel bír, kiváló használhatóság mellett – számol be az International Railway Journal.

(Nyitóképünk forrása: CZ Loko / IRJ)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek