Fenntarthatóan szállít hulladékot az RCG és az FCC Austria

iho/vasút   ·   2024.06.21. 12:00
fcc_rcg_hulladekkontener

Évente négyszáz tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg; a középpontban a kommunális hulladék termikus újrahasznosítása áll.

Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) és a himbergi központú FCC Austria Abfall Service AG hulladékgazdálkodási vállalat húsz éve bizonyítja, hogyan működhet együtt a fenntartható hulladékgazdálkodás és a hatékony, teljes körű logisztika.

Az RCG minden éven több tízezer tonna hulladékot fuvaroz az ipari, valamint nagy- és kiskereskedelmi vállalatoknak, továbbá magánszemélyeknek is erőforrás-gazdálkodási és lakossági szolgáltatásokat nyújtó FCC Austriának; csak a roppeni Nyugat-Tiroli Hulladékszövetségtől körülbelül 19 ezer tonna érkezik, amit az országon keresztül szállítanak el a Bécstől északkeletre fekvő, alsó-ausztriai Zistersdorfba. Az RCG hulladékszállítási pályázatát a fenntartható vasúti koncepciója alapján nyerte el az FCC.

Az RCG az ellátási lánc teljes repertoárját kezeli, végponttól végpontig, hatékonyan. Egy Mobiler-technológiával ellátott teherautó Roppenből az onnan körülbelül hat kilométerre található Ötztal/Imst vasútállomásig viszi a hulladékot, ahonnan az vasúton jut el a zistersdorfi iparvágányig. Ott ismét egy mobileres teherautóra rakodják át és viszik el az újrahasznosító üzembe.

A multimodális megoldás így magába foglalja a fenntartható vasutat az egyeskocsi-fuvarozással az útvonal legfontosabb szakaszán, valamint az első és az utolsó mérföldes szállítást az innovatív Mobiler-logisztikai megoldással, továbbá a szükséges felszerelések ellátását.

Az RCG környezetvédelmi megoldások részlegétől elmondták, ide tartoznak a speciálisan előállított, harminc láb (9,14 méter) hosszú Mobiler ömlesztettáru-konténerek, melyeket az FCC-vel közösen fejlesztettek tovább a hasznos teher növelése és ezáltal a kommunális hulladék még hatékonyabb szállítása érdekében. Az egyeskocsi-fuvarozás során négy ilyen konténert lehet szállítani egy nyolctengelyes vasúti teherkocsin.

Az RCG és az FCC Austria között húsz éve tartó logisztikai együttműködés alapja a bizalom és a megoldások iránti elkötelezettség. Az osztrák logisztikai vállalat fontos partner az FCC számára, mivel ezek a modern konténerrendszerek nagy mennyiségű hulladék hatékony és klímabarát szállítását teszik lehetővé. Az anyagmozgatás közvetlenül a telephelyen, Mobiler-teherautóval történik. A cél a közös megoldások keresése, egymás fejlesztése és végső soron a partnerség kiaknázása. A motiváció a hulladék nagy távolságra történő szállítása volt. Az RCG-vel kezdtek el tárgyalni erről, azóta pedig jelentős mennyiségeket – évente körülbelül 70 ezer tonnát – szállítanak vasúton az FCC termikus újrahasznosító üzemébe.

Az együttműködés a bizonyítéka annak, hogy össze lehet egyeztetni a gazdasági célokat a Föld védelmével, eközben új mércét állítva fel a hulladékgazdálkodásban és a logisztikai iparágban – az évi körülbelül négyszáz tonna szén-dioxid-kibocsátás megelőzése önmagáért beszél. Az FCC szerint a termikus újrahasznosítás további energiát termel: Zistersdorfban újrahasznosítják a hulladékot, ami végül akár húszezer háztartás vagy ipari üzem számára ad energiát.

A fuvarok megfelelnek a módosított hulladékgazdálkodási törvénynek is, mely alapján a hulladékot kétszáz kilométeres távolság felett vasúton kell elszállítani. Az RCG 2026-ig 75 millió eurót (jelenlegi árfolyam alapján több mint 28 milliárd forintot) fektet be új eszközökbe, többek között konténerszállító vagonokba és speciális Mobiler konténerekbe. Ennek köszönhetően most és a jövőben is minden típusú hulladék elszállítása a hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően történhet.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló, a Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ tizennyolc országában jelen lévő RCG összesen 5912 logisztikai szakembere évente körülbelül 419 ezer vonatot – naponta nagyjából 1150-et – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 78 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal.

(Nyitóképünkön Mobiler-konténereket szállító tehervonat az FCC hulladékfeldolgozó üzeménél.Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek