Késve érkezett a lengyel minőség – egy kocsi ingyen jár

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.12.30. 13:45
ABpee_kiskep

A Cseh Vasutak a napokban vette át azt a tizenöt felújított személykocsit, amelyet a közbeszerzési pályázatban győztes Pesa gyártott a megrendelőnek. A szerződés alapján a kocsik 1. és 2. osztályú termes elrendezésű, légkondicionált, kerékpárszállításra is alkalmas résszel ellátott vasúti kocsik. A manapság már természetesnek számító 220 voltos konnektorok az ülések fölött, az ablakok között kaptak helyet. Teljesen megújult a beltér, új ülések, padló- és oldalburkolat került a kocsikba, az ablakok, utastéri ajtók, beszállótér, mind-mind megújult. Említeni sem kell talán, hogy külső és belső audiovizuális utastájékoztató rendszert is beszereltek.

ABpee kocsi kívülről<br>(fotók: České dráhy)

A szerződés összértéke 190 millió korona (2,1 milliárd forint). Ennek egy részét azonban a megrendelő késedelmi díj fejében leszámítja, amely lényegében annyit jelent, hogy a tizenöt kocsiból egyet a ČD ingyen kap. A kontraktusban rögzítettek értelmében ugyanis a lengyel Pesának 2014 tavaszán kellett volna átadnia a járműveket a megrendelőnek. Ellenkező esetben a megrendelő a szerződés értékének megfelelően hét százalékos büntetést róhat ki a gyártónak – ez hozzávetőlegesen egy kocsi árának felel meg.

A másodosztályú szakasz

A Pesa a késedelmet azzal magyarázza, hogy a cseh közlekedési hatóság túlzottan nehézkesen adta meg a kocsikra a típusengedélyt, a különböző tesztek és próbák túl hosszúra nyúltak – ők mindent megtettek annak érdekében, hogy a járművek időben a Cseh Vasutak tulajdonában legyenek, a gyártás során csúszás nem történt.

Az első osztályú szakaszon asztalok is vannak az ülések között

A felújított vasúti járműveket a vasúttársaság belföldi gyorsvonataira szánja, mégpedig a Prága–Plzeň–Cheb, Prága–Plzeň–Klatovy(–Železná Ruda-Alžbětín), valamint a Brno–Břeclav–Přerov–Olomouc vonalon közlekedőkre.

A kerékpárfogantyúk a beszállótérben kaptak helyet

A Cseh Vasutak információi szerint egy másik járműbeszerzés is kisebb csúszással ér véget, a KOS Krnov által felújított huszonhat Bdtee típusú termes személykocsit is némi késéssel veszi át a megrendelő. A gyártó ugyancsak a közlekedési hatóságot okolja a késedelemért, mivel hosszabbra nyúlt az engedélyeztetési folyamat a megszokottnál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek