Kétóránként indulhatunk vonattal Budapestről a száztornyú Prágába

iho/vasút   ·   2023.04.19. 15:00
IMG_8715_k

A két főváros vasúti összeköttetése kiváló: reggeltől késő délutánig minden második órában közlekednek közvetlen vonatok, a menetidő hét óra. Éjszakai járatok is rendelkezésre állnak.

A tavaszi napok beköszöntével egyre többen kelnek útra a nemzetközi vonatokkal. Sokan érdeklődést mutatnak a prágai, hamburgi vasúti elérhetőség iránt. Budapestről Prágába kiemelkedő a vasúti eljutás lehetősége: 5:29-től 17:29-ig kétóránként közlekednek a közvetlen eurocityk.

A legtöbb vonat a Cseh Vasutak (České dráhy, ČD) szerelvényeivel közlekedik, ahol első- és másodosztályú kocsikkal is lehet utazni, továbbá étkezőkocsi is megtalálható a vonatokban. A vonatok egységesen Metropolitan Eurocity néven közlekednek. A kétórás ütemes menetrendbe illeszkedik a Hungária Eurocity: a MÁV-Start szerelvénye eljutási lehetőséget nyújt Brnón (Brünn), Prágán és Berlinen át Hamburgba. A Hungária Eurocity-n az első- és másodosztályú fülkés és termes kocsik mellett IC+ másodosztályú, többcélú teres kocsi is közlekedik, amivel a kerékpárszállítás is lehetséges, az étkezőkocsi étlapja pedig ide kattintva érhető el.

A ČD étkezőkocsiján csapolt sör is kapható

Aki kipihenten szeretne reggel Prágába érkezni, azoknak a vasúttársaság a Metropol Euronight járatot ajánlja, ami Budapest–Břeclav–Berlin között közlekedik, de a cseh vasúttársaság által kiadott hálókocsival, illetve a nyári szezonban egy plusz fekvőhelyes kocsival Prágába is közvetlen eljutást garantál.

Az éjszakai járattal csak egy baj van: nagyon hosszú ideig tart az út, mivel Budapestről 19:29-kor indul a Nyugatiból, Prágába pedig csak 8:37-kor érkezik. Nem kell szuper matekosnak lenni ahhoz, hogy kiszúrjuk, ez bizony nagyon hosszú idő. A Metropol szerelvénye ugyanis inkább a berlini és varsói stokk miatt indul korán Budapestről, hogy Břeclavban átsorozzák azokat. A prágai közvetlen kocsi(k) csupán az első reggeli Brno-Prága InterCityvel indulnak el. Ez azt jelenti, hogy a Metropolról lekapcsolt kocsik 23:04 és másnap reggel 5:07 között a břeclavi vasútállomáson vesztegelnek, szinte hotelvonatként.  

A cseh vasúthálózat egy fontos vonalszakaszának felújítása után, július elsejétől a Metropolitan és Hungária EC-vonatoknak már nem kell kerülő útvonalon közlekedniük. A felújítás eredményeként Prága és Budapest között 21, ellenkező irányban pedig 26 perccel lesz rövidebb a menetidő.

A Start Europa CZ-vel húsz eurótól (7600 forint) elérhetőek a jegyek Prágába, míg a fekvőhelyes kocsikra 29 eurótól (11 ezer forint) lehet jegyet vásárolni – a MÁV-Start jelenleg fix 380 forintért számol egy eurót. Gyerekjegyek valamennyi viszonylatra: másodosztályon öt euró (1900 forint), első osztályon tíz euró (3800 forint) – egy Start menetjeggyel utazó felnőttel legfeljebb három, hat és 15 éves kor közötti gyerek utazhat.

További információk  és a vonatok részletes menetrendje a MÁV-csoport honlapján, ide kattintva érhető el.

(Nyitóképünkön a Prágába tartó egyik eurocity csattog ki a budapesti Nyugati pályaudvarról. Fotó: Kalmár Gergő)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek