Logisztikai csomóponttá válik a sławkówi terminál

iho/vasút   ·   2020.08.27. 12:10
euroterminal_slawkow

A Kína és a lengyel város közötti állandó fuvarokat követően már a Hszianból Milánóba tartó konténerek is érintik az Euroterminalt.

Az első szállítmány augusztus 24-én érkezett meg az észak-olasz nagyvárosba. Habár a Kínából az Európai Unióba tartó konténerek vasúton általában Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon (Belarusz), Lengyelországon és Németországon keresztül érkeznek, majd onnan jutnak el célállomásaikra, köztük Olaszországba is, az új fuvarlehetőség útvonala Oroszország után Ukrajnán, Lengyelországon, Csehországon és Ausztrián halad át.

Az olasz kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges orvosi felszereléseket szállító konténerek ezt az alternatívát használva 19 nap alatt jutottak el Hszianból Milánóba.

A lengyel PKP LHS vasútvállalat, valamint az állami vasúti teherfuvarozó PKP Cargo a hsziani szabadkereskedelmi kikötőépítő és -üzemeltető vállalattal közösen kereste és dolgozta ki az alternatív útvonalat. Sőt, a Kína és Sławków közötti közvetlen összeköttetés is még újnak mondható: a teszt-konténervonat tavaly december végén startolt Hszianból, majd tizenkét nap alatt, január 5-én érte el Lengyelországot, érintve Kazahsztánt, Oroszországot és Ukrajnát.

Mivel az ex-szovjet vasúthálózat alapvetően a széles, 1520 milliméteres nyomközzel épült ki, Európában pedig a normál, 1435 milliméteres rendszer az általános, a két rendszer találkozásánál a konténereket át kell pakolni a különböző nyomközű teherkocsik között. Erre alapesetben a lengyel–belorusz határon található lengyelországi Małaszewiczénél kerül sor, az új útvonalon, mely Lengyelország egyetlen szélesnyomtávú vasútvonalát, az LHS-t is használja, azonban a szintén lengyelországi, sławkówi Euroterminal Sławkównál zajlik. A Katowicétől huszonöt kilométerre keletre, a Sziléziai vajdaságban fekvő kisváros fontos ipari és logisztikai központ. További előnye, hogy közel van hozzá Csehország is: a határtól alig száz kilométerre található, így a konténereket Lengyelország-szerte és más országokba is könnyen tovább lehet szállítani. Ezt a lehetőséget használja ki a PKP Cargo Milánó felé.

A PKP LHS azzal számol, hogy a milánói fuvar hamarosan rendszeressé válik, legalább heti egy vonattal. A sławkówi terminál további, Kínából a különböző európai városokba tartó szállítmányokat is szeretne kezelni. Az intermodális létesítmény jelenleg a dél-olaszországi, Nápolyhoz közeli Maddalonival, valamint Németország keleti részén, Drezda közelében található Schwarzheidéval áll összeköttetésben. A PKP Cargo Lengyelországból Piacenzába tartó konténervonatait figyelembe véve nagy valószínűséggel Sławkówból is hamarosan indulnak majd szerelvények a Milánótól körülbelül hetven kilométerre fekvő városba – adja hírül a Rail Freight.

(illusztráció: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek