Megkezdődött az új brit Hitachi-hibridmotorvonatok tesztje

iho/vasút   ·   2023.02.18. 15:30
awc_hitachi_class805

Az Avanti West Coast-járatokhoz vásárolt tizenhárom szerelvény első példányai még az éven forgalomba is állnak.

A Class 805-ös sorozat első két elkészült szerelvényét a nyugati parti fővonalon (West Coast Main Line, WCML) kergetik meg, majd a brit vasútiinfrastruktúra-kezelő Network Rail Melton Mowbray-ben található Vasúti Innovációs Fejlesztési Központjában vetik alá kéthónapnyi dinamikus tesztelésnek.

A Hitachitól 2019 decemberében rendelt tizenhárom ötrészes, villamos és dízelüzemre is képes Class 805-ös motorvonatot a Londont Észak-Wales-szel összekötő útvonalra, valamint tíz hétrészes, kizárólag villamos üzemű Class 807-ös szerelvényt a London, West Midlands és Liverpool közötti viszonylatokra. A Rock Rail és az Aberdeen Standard Investments által finanszírozott beruházás értéke 350 millió brit font, vagyis jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 150 milliárd forint. A kétszáz kilométer per órás sebességre is képes, nem billenőszekrényes vonatokat Newton Aycliffe-i üzemében építi meg a Hitachi.

Az Avanti West Coast (AWC) szerint a csak dízelüzemű Bombardier Transportation Voyager motorvonatok kiváltása 61 százalékkal fogja csökkenteni a járműflotta karbonkibocsátását, továbbá alacsonyabb zajjal is járnak majd. Az utasok a még tágasabb utastérben megbízhatóbb wifit, vezeték nélküli töltőpontokat, valamint valós idejű utastájékoztatási rendszert vehetnek majd igénybe – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek