Összeütközött két vonat Pardubicében, négyen meghaltak, húszan megsérültek

MTI/iho   ·   Frissült: 2024.06.06. 07:20
pardubice240606_1

A Regiojet egyik intercityje találkozott szembe egy tehervonattal, eddig ismeretlen ok miatt.

Frissítés:

A baleset pikantériája, hogy éppen a csak néhány napja átadott, teljesen felújított pardubicei állomáskörzetben történt – Pardubice Centrum megállóhely is teljesen új. Információink szerint a Regiojet-vonat mozdonyvezetője haladta meg a tilos jelzést.

Az ütközés erejétől a tehervonat első kocsija gyakorlatilag letarolta a szerelvényt továbbító mozdonyt: a CD Cargo 363 529-es Persingjének hátsó vezetőállása és a géptér egy része lényegében megszűnt. A Regiojet-szerelvény első kocsija kisiklott, a menetirány szerinti eleje összegyűrődött.

A Regiojet első kocsijának eleje összegyűrődött (kép forrása: Drážní inspekce Facebook-oldal)

Cseh források szerint a kár összesen több mint 110 millió cseh korona (jelenlegi árfolyam alapján közel 1,7 milliárd forint): a tehervonatban 50 millió korona (760 millió forint), a Regiojet-szerelvényben 60 millió korona (bő 900 millió forint), a vágányhálózatban 300 ezer korona (4,5 millió forint).

Korábban írtuk:

A cseh közszolgálati hírtelevízió jelentése szerint a baleset szerdán röviddel éjfél előtt történt a kelet-csehországi Pardubicében. A Regiojet magán-vasúttársaság RJ1021-es számú gyorsvonata Prágából tartott Szlovákiába, amikor Pardubice Centrum vasútállomáson összeütközött a PDC Nex41340 konténerszállító tehervonatával. A gyorsvonaton több mint háromszázan utaztak, akiket a helyszínről autóbuszokkal szállítottak biztonságba.

Három személy sérülése közepesen súlyos, a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben. A sérültek többségét a kiérkező mentők a helyszínen ellátták, csak néhány személyt kellett kórházba szállítani.

Pardubice állomáson frontálisan ütközött egy tehervonat és egy személyszállító gyorsvonat. A balesetben négyen meghaltak (képek forrása: Der Eisenbahner Facebook-oldal)

Petr Fiala cseh miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brünn és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalon. A közlekedés ezen a fontos vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog.

Martin Kupka közlekedési miniszter elmondta, a baleset okait vizsgálják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek