Stadler-mozdonyok kamionszállításhoz

iho/vasút   ·   2023.03.15. 12:00
stadler_euro6000

A vegyesen villamos- és dízelgépek Spanyolországban, az algecirasi kikötő és a zaragozai Plaza logisztikai központ között fognak RoLa-vonatokat továbbítani.

A CMA CGM, az Eco Rail és a Marcotran által vasúti kamionszállításra közösen létrehozott Rail & Truck Strait Union (RTSU) vállalkozás összesen tizenegy Stadler-mozdonyt szerez be, melyeket az Alpha Trains lízingcégtől fognak hosszútávon bérelni. A napokban bejelentett megállapodás keretében hét hattengelyes, többáramnemű Euro 6000-es villamosmozdonyt és négy Euro 4001-es dízelmozdonyt állítanak forgalomba. A járműveket 2024 és 2025 során építi meg spanyolországi, albuixechi üzemében a Stadler Rail.

Az Alpha Trains Group azt nyilatkozta, az RTSU egyéni igényei szerinti megrendelés a közlekedési minisztérium pénzügyi támogatásával valósulhat meg.

A „gördülő országút”, vagyis a kamionszállító RoLa-szolgáltatáshoz szükséges űrszelvényhez részben át kell alakítani a körülbelül ezer kilométeres vasúti útvonal infrastruktúráját, a munkálatok már jelenleg is folynak. A szolgáltatás várhatóan 2024-ben indulhat el, melynek köszönhetően a számítások szerint évente 94 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását lehet majd megelőzni – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Stadler Euro 6000-esének látványterve. Kép forrása: Stadler Rail / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.