Tizenöt Siemens EuroSprinterrel bővül a hazai mozdonyflotta

iho/vasút   ·   2023.09.28. 16:45
akiem_mav_taurus

A korszerű villamosmozdonyok október második felétől állnak szolgálatba a belföldi intercity-ken és a Bécsbe közlekedő eurocity-k élén.

A folyamatosan növekvő utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében tizenöt használt, de kiváló műszaki állapotú, ES64U2 V7 típusú, kétáramrendszerű (25 kilovolt 50 hertzes és 15 kilovolt 16,7 hertzes váltakozó áramról üzemelő), nagyteljesítményű mozdonyt bérel a MÁV–Volán-csoport. Az új vontatójárművek segítségével javítható a pontosság, stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés.

A MÁV-Start arculatára átalakított mozdonyok közel azonos kivitelűek a hazai vasutakon közlekedő, 470-es sorozatú Siemens ES64U2 „Taurus” mozdonyokkal, amelyből a MÁV-Start flottájában tíz, a GYSEV-nél öt példány teljesít szolgálatot. A Siemens EuroSprinter-mozdonycsalád ES64U2 V7 típusú, 6400 kilowatt teljesítményű és kétáramrendszerű vontatójárművei rendelkeznek a nagysebességű közlekedés egyik legkorszerűbb vonatbefolyásoló rendszerével: az ETCS járműfedélzeti berendezéssel.

A mozdonyok belföldön 160 kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek majd, továbbá Magyarországon kívül közlekedési engedéllyel rendelkeznek Németországban, Ausztriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában is. A MÁV-Start így aktív szereplő maradhat a nemzetközi vonatok vontatása terén.

A bérelt mozdonyok egy része felhasználható az elöregedett 431-es, 432-es és 433-as (ex V43) sorozatú, csak százhúsz kilométer per óra sebességre alkalmas vontatójárművek kiváltására, amely energiaköltség-megtakarítást is eredményez. Azonkívül, hogy villamosmozdonyok megfelelnek a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági és modernizálási törekvéseinek, az ergonómia követelményeinek is eleget tesznek: a mozdonyvezetők kényelmes, biztonságos munkakörnyezetben teljesíthetik az akár több száz kilométeres szolgálataikat.

A bérlésről szóló szerződést, amelynek aláírására várhatóan csütörtökön kerül sor,  a cégcsoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours Kft. köti az Akiem SAS céggel. A MÁV-Start a mozdonyokat a MÁV Rail Tours-szal meglévő hatályos együttműködési megállapodás keretében veszi igénybe.

A mozdonyok startos színekre történő matricázása már folyamatban van, a Magyar Vasúttörténeti Parkban zajlik.

(Nyitóképünkön a 182 565 pályaszámú ex-MRCE-Taurus, már startos köntösben. Kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek