Új teherkocsikkal szállíthatják az ukrán exportgabonát

iho/vasút   ·   2022.11.30. 15:00
gabonaskocsi_ermewa

Az Ermewa lízingcég kétszáz járművet bocsát a Rail Cargo Logistics (Rail Cargo Group)  rendelkezésére, az első huszonötöt már át is vették október végén.

A Tagnpps sorozatú járműveket kifejezetten a mezőgazdasági termékek, elsősorban gabonafélék szállítására tervezték. Maximális rakodási térfogatuk 95 köbméter, legnagyobb terhelhetőségük 69,7 tonna. A kocsikat ellátják GPS-alapú követőrendszerrel, továbbá alkalmassá lehet tenni a digitális automata kapcsolószerkezetekkel (DAC) való használatra is.

A vagonok innovatív tulajdonságokkal is rendelkeznek, például a tetőt és a nyílásokat optimalizálták a termékek jobb megőrzése érdekében. Ráadásul vastagabbak, így biztonságosabbak is. A biztonságot a talajszinten elhelyezett ergonomikus tetőnyitó rendszer is növeli, melynek köszönhetően már nem kell felmászni a tetőre, csökkentve ezzel az áramütés vagy a leesés veszélyét.

A fennmaradó 175 gabonáskocsit 2023 végéig szállítja le a vasúti tehervagonok bérbeadásával foglalkozó francia vállalat.

Az Ermewa nem csak a gabonaszállító vasúti kocsik terén jelentős szereplő: az idei év harmadik negyedévében 530 új intermodális teherkocsit is átadott a megrendelőknek. A társaság szerint ez a szám év végéig 780-ra fog emelkedni, 2023-ban pedig további ezer új vagon gördül majd ki a sínekre.

A 780 kocsi négy különböző típust képvisel: negyven láb (12,2 méter) hosszú Sgmmnss, hatvan láb (18,3 méter) hosszú Sgnss, nyolcvan lábas (24,4 méteres) Sggrss és kilencven lábas (27,4 méter) hosszú Sggmrss sorozatú, konténerszállító kocsikból áll a paletta. A járműveket olyan új, jövőbemutató technológiákkal szerelik fel, mint a GPS-rendszer és az előkészítés a DAC-rendszerhez. A flotta járműveit európai fuvarozóvállalatoknak adják majd bérbe – számol be a Rail Freight.

Amióta Oroszország február végén offenzívát indított Ukrajna ellen, az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) az összes elérhető erőforrását felhasználva fuvarozza el északkeleti szomszédunkból az exportra szánt gabonát: augusztus végéig 580 ezer tonna, idén pedig már összesen egymillió tonnánál is több gabonát hoztak be Ukrajnából.

(Nyitókép forrása: Ermewa / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek