Újabb Stadler Kiss-eket rendelt az ÖBB, ráadásul egy részüket railjetként!

iho/vasút   ·   2023.07.06. 18:00
obb_railjet_kiss

További harmincöt kétszintes szerelvénnyel növelik a helyközi és távolsági kapacitást Ausztriában.

A körülbelül 600 millió euró (jelenlegi árfolyamon nagyjából 225 milliárd forint) értékű megrendelés a felek által 2022-ben megkötött keretszerződés része, mely összesen akár 186 kétszintes villamos motorvonat megrendelését teszi lehetővé, összesen akár 3 milliárd euró értékben. Az ÖBB alaprendelésként tavaly áprilisban 41 vonatra nyújtotta be igényét, a mostanival együtt így már 76 emeletes motorvonat biztosan érkezik az osztrák vasúttársasághoz.

A most rendelt Kissek közül tizennégy hatrészes vonat a railjet-szolgáltatás részeként áll majd forgalomba 2026 decemberével kezdődően, huszonegy négyrészes Kiss pedig helyközi vonatokon fog pendlizni. A Stadler már be is ütemezte a járművek gyártását, melyek első példányait várhatóan 2026 közepén vehet át ÖBB.

Az új szerelvények helyközi verziója körülbelül 380 ülőhelyet fog kínálni, a hatrészes távolsági railjetek pedig körülbelül 480 ülést, első és másodosztályon összesen, plusz két bisztrószakaszt a fedélzeten. A járművek egységesen kétszáz kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességre lesznek alkalmasak.

A vonatok megtervezése során kiemelten vették figyelembe az utasigényeket a mindennapi ingázás, valamint a szabadidő eltöltése szempontjából. Minden kocsi alacsony belépésű lesz, valamint található majd rajta egy optimalizált, a kerékpárral, babakocsival vagy csomagokkal utazók érdekében megnövelt helyet kínáló többcélú tér is. Ez a tágas, többcélú tér közvetlenül az ajtók környékén lesz, így az utasok gyorsan tudnak majd fel- vagy leszállni.

A Kiss-eken modern belső tér, kényelmes ülések, automatikus légkondicionáló rendszer, korszerű biztonsági kamerarendszer, valósidejű információkkal szolgáló utastájékoztató rendszer, valamint minden üléssornál hálózati csatlakozók növelik majd az utasok komfortérzetét. A mozgáskorlátozott utasok számára a szerelvény középső részén állnak majd rendelkezésre speciális kerekesszékes helyek, új, szabályozható magasságú, falról lehajtható asztalokkal.

Peter Spuhler, a Stadler igazgatótanácsának elnöke elmondta, a svájci gyártó számára nagy bizalmat jelent az ÖBB részéről, hogy az osztrák vasúttársaság már ilyen sok szerelvényt hívott le. Kiemelte: a Stadler és az ÖBB az osztrák vasúti közlekedés közös fejlesztését tűzte ki célul. A magas szintű innovációt képviselő Kiss-ek alapvető megoldást jelentenek az utas- és környezetbarát vasúti közlekedés szempontjából, helyközi és távolsági viszonylatokon egyaránt.

Az ÖBB elnök-vezérigazgatója, Andreas Matthä arról számolt be, hogy egyre több utas választja az ÖBB járatait: 2022-ben a távolsági utasok száma 41,6 millióval rekordot állított fel, megdöntve a pandémia előtti, 2019-es rekordértéket. A vasúttársaság erre nemcsak büszke, hanem lépéseket tesz a további kapacitásnövelés érdekében: újabb szerelvényeket vesz a távolsági flotta gerincét jelentő railjet-szolgáltatáshoz, ráadásul most először rendeltek emeletes vonatokat hozzá.

Az Ausztriából megrendelt szerelvények egyre nagyobb számának köszönhetően egyre jelentősebb a Stadler ausztriai jelenléte. A svájci gyártó ezért kibővíti bécsi központját: az értékesítési iroda mellett egy mérnöki központot is létrehoznak, ezáltal még jobban összpontosíthatnak majd az osztrák ügyfelekre, a jövőben az egyedi megoldások hatékony és gyors megvalósítását teszi majd lehetővé az ügyfeleknek. Az új kompetenciaközpont nagyjából ötven új, szakképzett mérnöki munkahelyet fog teremteni a fejlesztés, a jóváhagyás és a szerviz területén.

Az emeletes, tágas utasterű Kiss-ek 2010 óta sikeresen nyújtanak nagy utaskapacitást helyközi és távolsági forgalomban Nyugat-Európától a Kaszpi-tengerig, sőt, hamarosan már az Egyesült Államokban is – eddig már összesen 620 motorvonatra érkezett megrendelés tizennégy országból. A Stadler járműcsaládja sokféle éghajlati viszonyra, elővárosi felhasználástól a távolságiig elérhető; az eddig forgalomba állított szerelvények összesen naponta több százezer kilométert tesznek meg. Kevés járműkoncepciót tudhat magának ilyen szintű rugalmasságot.

(Nyitóképünkön az ÖBB railjet-Kiss-ének látványterve. Kép forrása: Stadler Rail)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek