Fontos vasúti szakaszt korszerűsítenek Észak-Olaszországban

iho/vasút   ·   2023.06.27. 09:00
bologna_prato_alagut

A Firenzétől északnyugatra fekvő Prato és Bologna közötti pályát annak érdekében fejlesztik, hogy az azon található alagutak alkalmassá váljanak a félpótkocsik és a 2896 milliméter magas, úgynevezett High Cube konténerek szállítására.

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részét képző, a Skandináviát a Földközi-tengerrel összekötő vasúti folyosó részének számító vonalszakaszt az olasz infrastruktúra-kezelő Rete Ferroviaria Italiana (RFI) modernizálja. A vágányzár mellett, ősz végéig zajló fejlesztések elsődlegesen a Pianoro és a Bolognától délre található San Benedetto Val di Sambro közötti 31 kilométeres szakaszt érintik, melynek közel fele, tizenhárom kilométer fut alagutakban – összesen tizenhétben –, ezeket bővítik most ki. A leghosszabb alagút hét kilométer hosszú.

A munkálatok kezdetét azért időzítette nyárra az RFI, mert így jár a lehető legkevesebb zavartatással, lévén vége a tanítási időszaknak és számos vállalkozásnál is ilyenkor van a szabadságolások időszaka. A június 11-étől november 13-áig tartó időszak során a vonalat részben lezárják, a tehervonatokat alternatív útvonalakra terelik át.

Az augusztus 11-éig tartó első fázis idején Pianoro és Vernio között egy vonat sem közlekedhet, de Vernio és San Benedetto Val di Sambro viszonylatában is csak reggel öt és kilenc, valamint délután négy és este tíz óra között folyhat a forgalom. Augusztus 12-e és szeptember 3-a között a Pianoro–Prato, szeptember 4-e és 10-e között a Pianoro–Vernio szakaszról lesznek kitiltva a vonatok, szeptember 11-étől november 12-éig pedig munkanapokon délelőtt fél tíz és délután fél kettő között szünetel majd a közlekedés Bologna és San Benedetto Val di Sambro között. Az RFI közlése szerint ősszel öt hétvégén is számolni kell a forgalom időszakos leállításával: szeptemberben 23–24-én, októberben 7–8-án, 14–15-én és 21–22-én, valamint november 11–12-én, szombaton 9:30-tól vasárnap 16:30-ig.

A vonalszakasz a Skandinávia és Földközi-tenger között futó közlekedési folyosó fontos része, összekapcsolva Bolognát az ország nyugati tengerpartján fekvő Livorno kikötőjével, mely a korridor egyik ágának végpontja. A kikötő vasúti teherforgalma 2022-ben jócskán megnőtt, ennek érdekében a létesítmény április óta dolgozik a Livornótól északkeletre található Interporto Toscano Amerigo Vespucci vasúti terminállal való még zökkenőmentesebb együttműködésen – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: RFI / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek