Csak játékszer a BKV?

iho/vasút   ·   2012.01.10. 09:09

A BKV-nál többféle forgatókönyvvel készülnek, de egyik sem tudja tartósan kezelni a forráshiányt. Az alkatrészbeszerzést már leállították, a cégközpontban pedig lecsavarták a fűtést.

Rövid távon nem látni a megoldást a BKV finanszírozásának ügyében, így még hetekig elhúzódhat a cég csődfenyegetettsége; a gyors megoldásnak pedig legalább annyira politikai, mint pénzügyi akadályai vannak értesült a Népszava

Tarlós István a lapnak azt mondta, üzeni azoknak, akik esetleg erre spekulálnának, hogy „nem érdemes bedönteni a BKV-t, mert nem fogok lemondani”. A politikai „spekulánsokat” annak ellenére, hogy együttműködési szándékát az illetékes nemzetgazdasági tárca jól titkolja, úgy tudni, nem a kormányon belül kell keresni.

A lap információi szerint a háttérben a Tarlóssal szembeni erős fideszes lobbi áll. A főpolgármester azt is mondta egyébként, hogy a miniszterelnök – akivel a múlt hétfőn, a Nemzeti Galériában rendezett Kerényi-féle alaptörvény-köszöntő tárlaton tudott váltani néhány szót – „tudja mérlegelni a BKV összeomlásának következményeit, még akkor is, ha egyes forrásokból félre is tájékoztatták”.

Tarlós egyébként a valós képet és a BKV hosszú távú finanszírozásának megoldása felé mutató javaslatcsomagot juttat el a kormányfőnek, akinek levélben az elmúlt hetekben-hónapokban többször vázolta a reális és cseppet sem optimista kilátásokat. Kérdésre válaszolva Tarlós úgy értékelte, hogy a nemzetgazdasági tárca által delegált Szatmáry Kristóf államtitkár és az általa a főváros részéről kijelölt, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t vezető Vitézy Dávid eddigi egyeztetései érdemi előrelépést nem hoztak. Állítólag már csak azért sem voltak ezek eredményesek, mert az államtitkárnak nincs felhatalmazása a megállapodásra. Tarlós abban bízik, hogy hamarosan ismét tud újra egyeztetni a miniszterelnökkel, mint mondta, egy ilyen találkozó a közeljövőben „több mint valószínű”.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Kapcsolódó hírek