Csehország: elindulnak a nemzetközi járatok

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.06.08. 09:00
Railjet_01

A cseh vasút- és busztársaságok fokozatosan újra elindíthatják nemzetközi járataikat. A Cseh Vasutak tájékoztatása szerint bár nem teljes mértékben, de már május 25-étől közlekednek a Prága és Berlin közötti EC vonatok, június 14-étől viszont már csaknem mindegyik vonatpár közlekedik majd Berlinbe és tovább, Hamburg, Kiel felé. A Hungária EC egyelőre csak Prága és Érsekújvár között közlekedik. Június 15-től elindulnak a Cheb–Nürnberg közötti ER vonatok is. A müncheni járatok várhatóan csak július közepén indulnak, de ennek oka egy csehországi vágányzár, ami miatt amúgy sem közlekednének a járatok a teljes útvonalon. Június 16-ától elindul a tervezett Vindobona railjet is a Grác–Bécs–Prága–Drezda–Berlin vonalon is.

A cseh–német határ közelében kanyarog a Hungária EC

Ausztria felé a Cseh Vasutak június 15-én indítja az első railjetet Grácba Bécsen keresztül, ugyanekkor indulnak a Prága és Linz közötti expresszek is. Az Ausztria és Lengyelország közötti járatok a lengyel partnerrel történő megállapodást követően indulhatnak csak el. Ezek egyelőre továbbra is csak belföldön, Bohumín (Oderberg) és Břeclav (Leventevár) között közlekednek.

Szlovákiába az első nemzetközi járat már el is indult vasárnap, a Regiojet 1041-es számú vonata csaknem három hónapos szünetet követően átlépte a cseh–szlovák határt Jókútnál (Kúty). Vasárnap 7:50-kor elindult Prágából a Kassára közlekedő járat is. Hétfőn, azaz június 8-án elindulnak a Cseh Vasutak járatai is, így a Metropolitanok (Prága–Érsekújvár), Ostravan, Fatra és Valašský expres vonatok is Zsolna, valamint Besztercebánya felé. A Pendolino Košičan SuperCity vonat is Kassáig közlekedik. Egyelőre nem indítják el az éjszakai Slovakia EuroNight vonatot és a Pozsonyba közlekedő railjetet.

A járatokon a megszokott szolgáltatásokat fogják kínálni

A Leo Express szolgáltató pedig a hírek szerint június 11-étől indítja el járatait Szlovákiába. A ZSSK szlovák vasúttársaság is jelezte, hogy a korlátozások feloldását követően azonnal elindítja nemzetközi járatait, nemcsak a távolságiakat, de a regionális személy- és sebesvonatokat is Csehország felé. Ezek március 13. óta nem közlekednek. Lengyelország, Ukrajna és Magyarország felé egyelőre még nem indítanak járatokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek