Dreamliner-mérföldkő, átépül a 9-es vonal – ez történt a héten a közlekedésben

iho   ·   2020.04.12. 18:00
cim

Már ezer Dreamliner a levegőben. A jubileumi gépet a Singapore Airlines (SIA) vehette át. A légitársaság a Boeing 787-es Dreamlinerekből jelenleg tizenötöt üzemeltet, és további 49-et állítanak üzembe a következő években. A szélestörzsű 787-es egyik prototípusának szűzfelszállására 2009 decemberében került sor. Az első átadott gép 2011-ben a japán All Nippon Airwaysé (ANA) lett. A forgalomba került Dreamlinerek gyermekbetegségeként hőelfutásos akkumulátortűz jelentkezett 2013-ban, két példányon, mely után néhány hónapig földre kényszerültek a 787-esek. A Boeing kompozit szerkezetű Álomgépe azóta azonban forradalmasította a szélestörzsű utasszállítók világát, és a légiközlekedés egyik meghatározó típusává vált.

A Singapore Airlines színeiben állt forgalomba a napokban az ezredik Boeing 787-es (fotó: Twitter, Aeronews, planespottergary)

Négyhajtóműveseket kukáz ki a Lufthansa-csoport, megszűnik a Germanwings. A koronavírus-járvány okán a világ legtöbb légitársasága parkolópályára tette flottája jelentős részét. A német Lufthansa sem tehetett másképp, sőt. Mivel a légiközlekedés várhatóan csak lassan, fokozatosan fog helyreállni, emiatt több nagykapacitású gépétől el is búcsúzott: hat kétszintes Airbus A380-ast, hat, régebbi Boeing 747-400-as Jumbót és tíz Airbus A340-est tettek le végleg – utóbbi típust a Lufthansa mellett Európában már csak a spanyol Iberia használja. A tizenöt Airbus A319-est repülő, low-cost Germanwings 2002 óta működött önállóan, 2009-ben lett a Lufthansa leányvállalata. Az anyacég még 2015-ben döntött arról, hogy a csoport másik diszkont társaságába, az Eurowingsbe integrálják. A csoport kisebb gépei sem ússzák meg a szanálást: az Airbus A320-asok közül tizenegy kerül ki végleg az állományból, az Eurowings pedig tízet nyugdíjaztat.

Megújul a 9-es vonal. A GYSEV Zrt. április 9-én megkezdte a Fertőszentmiklós és Fertőújlak, országhatár közötti 10,2 kilométer hosszú vonalszakasz átépítését. A munkálatok miatt április június 2-áig teljes kizárásos vágányzár van a vonalon, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. A munkálatok során új, rezgéscsillapítással is rendelkező vasbeton keresztaljakat és új, UIC54 rendszerű síneket építenek a vasúti pályába, ennek köszönhetően a pályasebesség száz kilométer per órára emelkedik. Több helyszínen átépítik a vasúti útátjárókat, két átjáróban pedig átalakítják vagy kiépítik a biztosítóberendezéseket, ezzel biztonságosabbá válik a közlekedés. A felújítással a tervek szerint augusztus második felére végeznek.

Újraindult a buszgyártás az ITK debreceni üzemében (fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

Folytatódik a buszgyártás Debrecenben. A koronavírus elleni védekezés részeként két hétig állt a munka az ITK Holding Zrt. üzemében. A debreceni vállalat az első gyártó Magyarországon, amely a leállást követően a napokban újraindította a termelést. A leállás ideje alatt a dolgozók fizetett szabadságon voltak, a gyár területét fertőtlenítették, és egy olyan logisztikai rendszert építettek ki, amellyel a beszállítóktól érkező részegységeket is fertőtleníteni tudják. Az ITK-nál Mercedes-Benz önjáró vázakra építenek Reform 500 LE típusú autóbuszokat. A cég teljesíteni szeretné valamennyi idei megrendelését, melyek év végéig lekötik a gyár teljes kapacitását.

Áttervezi 2020-as üzleti tervét a MÁV-csoport. A lépésre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések előre nem látható, jelentős kiadással járnak. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert, elmondta: naponta több mint 1200 járművet fertőtlenítenek, több százezer szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő szert, kézfertőtlenítőt szereztek be, a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak is ingyenes kézfertőtlenítőt biztosítanak hetek óta. Ezek nem tervezett, plusz költségeket jelentenek. A legfontosabb beruházásokat folytatják, például az IC+-kocsik gyártását, és azokat, amelyek a menetrendszerűséghez, az üzembiztos forgalomhoz kellenek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek