Júliustól újraéled a nemzetközi forgalom

iho/vasút   ·   2020.06.23. 12:00
674jeti

A nemzetközi vonatok jelenleg Magyarországról csak Ausztriába, valamint Ausztrián keresztül Németországba közlekednek, csökkentett járatszámmal. A járványhelyzet idején kilencven százalékkal csökkent a MÁV-Start nemzetközi utasforgalma, az utazási kedv azonban fokozatosan visszatér, és ezzel együtt egyre többen érdeklődnek a nemzetközi járatok iránt. Ezért július 1-jétől számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti személyszállítás, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma. Zajlanak az egyeztetések a külföldi vasútvállalatokkal, valamint folyamatban vannak a technológiai előkészületek is. A vasúttársaság egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít.

A nemzetközi járatokra érvényes menetjegyeket elővételben már meg is vásárolhatják az utasok. A magyarországi szakaszon a kormányrendeletnek megfelelően továbbra is kötelező a szájat eltakaró maszk vagy sál viselése, egyes országokban azonban eltérhetnek az arcmaszk viselésének szabályai. Az utasok a megfelelő összeköttetést a www.mavcsoport.hu weboldalon, a menetrendi keresőkből találhatják meg.

Ausztria és Németország

A bécsi elővárosi közlekedési rendszer Hegyeshalom határátkelőnél május közepe óta az eredeti menetrend szerint üzemel. A nemzetközi távolsági személyszállítás a kihirdetett veszélyhelyzet óta sem állt le, napi öt pár vonat közlekedik Bécsbe, illetve tovább Münchenbe. Július elejétől tovább bővül a kínálat: a nagysebességű vonatok ismét kétóránként járnak Németországba és a Budapest–Bécs útvonalra is újabb járatok állnak be. Július 2-ától már minden railjet xpress vonat közlekedik. A menetrend ugyan még nem lesz olyan sűrű, mint a járványhelyzet előtt, de az utazások már rugalmasan tervezhetők, a vonatok többsége visszaáll a forgalomba. Románia és Ausztria között is részben újraindul a tranzitforgalom.

Július 1-jétől újraindulnak az rjx41, rjx61, rjx65, rjx67, rjx68, rjx165 számú railjetek, valamint az Lehár Eurocity-pár (EC145 és EC148). Július 2-től már az EC141-es Semmelweis Eurocity, valamint az rjx60, rjx62, rjx162 számú railjet-vonatok is közlekednek. Július 1-jétől a 66-os számú vonat újra railjet xpress vonatként közlekedik Stuttgartba, Bécsben már nem kell átszállni.

Július 1-jétől ismét közlekedik számos railjet-járat (fotó: Vörös Attila)

A 147-es számú Hortobágy EC Bécsből Budapestre július 1-jétől nem közlekedik, helyette a többi Bécs–Budapest vonatot lehet igénybe venni. Ellenkező irányban a 140-es számú Hortobágy Eurocity továbbra is csak Budapest és Bécs között közlekedik, Ukrajna felé egyelőre nem lehet utazni.

A Budapest–Bécs viszonylatban július 1-jétől újraindul a 144-es számú Transilvania EC. A Kolozsvár–Budapest szakaszon azonban egyelőre még nem közlekedik nemzetközi vonatként.

A 346-os számú Dacia gyorsvonat Bukarestből először június 30-án indul, a magyar szakaszon pedig először július 1-jén közlekedik Bécs felé. Július 1-jétől Bécsből bukaresti kocsikat is továbbít.

A zürichi és müncheni éjszakai vonatok közül továbbra is közlekedik a Kálmán Imre EuroNight Münchenbe, július 2-ától pedig a Wiener Walzer EuroNight vonat is elindulhat Zürich és Budapest között, egyelőre csak ülőhelyes kocsikkal.

Ismét elérhető közvetlenül Stájerország: a Rába IC Budapest és Graz között június 30-ától, ellenkező irányban július 1-jétől közlekedik a teljes útvonalon.

Horvátország

A magyar és horvát főváros között napi két pár vonattal kezdhető újra a forgalom: Zágrábba az Agram és Gradec Intercityk július elejétől közlekednek. Ismét megindul a regionális forgalom Pécs és Pélmonostor (Eszék) térségében. A 1204-es és 1205-ös számú Adria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Szlovákia és Csehország, illetve tovább Berlin felé

Mivel Nagymaros és Szob között a viharkárok miatt egyelőre nem indul újra a vonatforgalom, ezért a Metropolitan, a Hungária, a Báthory és a Metropol nemzetközi járatok továbbra sem közlekednek. Budapest–Pozsony–Prága között a közvetlen, Szobon keresztüli forgalom újraindításáig Pozsonyt a Győr–Rajka útirányon, míg Prágát a Hegyeshalom–Bécs útvonalon keresztül lehet elérni.

A prágai Metropolitan Eurocityk a dömösi viharkárok helyreállításáig nem járnak be Magyarországra (fotó: Kalmár Gergő)

Július 1-jétől újra teljes útvonalán haladhat a Rákóczi és a Hernád Intercity Kassa és a magyar főváros között a hidasnémeti határon keresztül, pályaépítési munkálatok miatt azonban módosított menetrend lép életbe: július 4-én és 5-én, valamint augusztus 15-én és 16-án Miskolc és Hidasnémeti között pótlóbusz szállítja a két IC-pár utasait.

Szlovénia

Forgalomba áll a Citadella IC, amely Ljubljanán át Koperig megy.  A 1246-os és a 1247-es számú Istria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Románia

Július elejétől ismét közlekedik Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC; háló- fekvőhelyes- és ülőkocsikkal, de étkezőkocsi nélkül. Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba–Arad útirányon keresztül is, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.

Szerbia

Újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés. Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július 1-jétől. A szerb vasút pályahálózatán végzett pályaépítése miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé.

* * *

A MÁV-Start kezelési költség nélkül visszaváltja az általa kiállított nemzetközi menet- és helyjegyeket, amennyiben azokat június 1-je előtt megvették, de nem vennék igénybe, és az érvénytartamuk július 15-éig megkezdődik.

A nemzetközi közlekedési helyzettel kapcsolatban bővebb információt ide kattintva, a MÁV honlapján találnak az érdeklődők.

(X)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.