Kínai dízelgépekkel dolgozhatnak a Sierra Leone-i ércbányákban

iho/vasút   ·   2024.05.25. 11:40
crrc_sierra_leone

A CRRC Ziyang által gyártott tíz mozdony a Leone Rock Metal Group Tonkolili körzetben található új ércbányája és a Sierra Leone folyó partján fekvő Pepel kikötője között továbbít majd tehervonatokat.

A keskeny, 1067 milliméter nyomközű mozdonyokat idén év elején rendelték meg a kínai gyártótól, mely rekordidő: mindössze három hónap alatt le is szállította a járműveket. A gépeket a napokban, egy hivatalos ceremónián adták át a nyugat-afrikai ország elnöke, Julius Maada Bio részvételével, melyen azt ünnepelték, hogy az ércbányából az éven már 12 millió tonna nyersanyagot nyertek ki.

A négytengelyes mozdonyok dízelerőforrása váltakozó áramú vontatómotorokat hajt; a rendszer összteljesítménye 3680 kilowatt, mely közepes sebességtartomány elérésére alkalmas. Két mozdony szinkronüzemben dolgozva akár tízezer tonnás szerelvényt is vontathat az African Minerals vállalat által épített, 197 kilométer hosszú vasútvonalon.

Sierra Leone vasúthálózata. Pirossal az 1974-ben bezárt 762 milliméteres keskeny vonal, feketével a jelenlegi egyetlen üzemelő, 1067 milliméteres pálya (kép forrása: Wikipedia)

A CRRC szerint ezek az első olyan dízelmozdonyok, melyek középső folyosót lehet használni, és független szellőztetési technológiával rendelkeznek; az optimalizált géptér javítja a részegységekhez való hozzáférhetőséget a karbantartás során. A gyártó úgy véli, a mozdonyok gyors leszállítása újabb példája annak, hogy Kína csúcskategóriás termékei globális szinten megjelennek, és segítik az országot és Afrikát, hogy közösen, magas színvonalon építsék tovább az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezést – számol be a Railway Gazette.

A Railway Supply arról ír, hogy a CRRC összesen már kétszáznál is több mozdonyt szállított le húsz afrikai országba, számos kivitelben, jelentősen hozzájárulva a „fekete kontinens” vasúti közlekedésének fejlesztéséhez.

(Nyitóképünkön az új Sierra Leone-i mozdonyok. Kép forrása: CRRC / Railway Supply)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek