Szabadon érkezhet az ukrán gabona az EU-ba – vagy mégsem?

iho/vasút   ·   2023.09.19. 15:00
ukran_teher

Habár az Európai Bizottság eltörölte az ukrán gabona importjának tilalmát, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egyoldalúan továbbra is fenntartja az intézkedést.

Az Európai Bizottság új intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy anélkül tartsa fenn az ukrán mezőgazdasági termékek Unióba történő stabil áramlását, hogy az zavarná az Ukrajnával szomszédos országok termelőit.

Az első intézkedés értelmében minden létező kezdeményezés szeptember 15-én érvényét veszíti, beleértve az ukrán gabona importjának tilalmát is. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia viszont úgy döntött, hogy egyoldalúan meghosszabbítja ezt az intézkedést. Ellenlépésként Ukrajna kész beperelni a három országot a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), ezt már szeptember elején bejelentették.

Az ország kereskedelmi képviselője, Tarasz Kacska elmondta, Kijev a lengyel gyümölcs- és zöldségexport terén torolná meg a lépést. A három ország közül Szlovákia az egyetlen, mely négyfajta gabona importjának tilalmát is meghosszabbítja. Lengyelország a napokban tiltotta meg az liszt és takarmány ukrán importját, Magyarország pedig további huszonöt élelmiszer, köztük hús szállítását is betiltotta, előzetes egyeztetés nélkül. A három ország úgy nyilatkozott, hogy a gazdáik védelmében teszik mindezt, de inkább Ukrajna elleni politikai nyilatkozatnak tűnik.

A tilalom megszüntetésén felül – melyet a három ország egyértelműen figyelmen kívül hagy – az Európai Bizottság több intézkedést is bevezet a helyzet javítása érdekében. Elsőként az Ukrajna által a gabonával kapcsolatos jogi intézkedéseket harminc napon belül be kell nyújtani a gabonafuvarok torlódásának elkerülése érdekében. Az ukránoknak néhány nap alatt cselekvési tervet kellett készítenie négy árucsoport exportjának ellenőrzésére, megelőzve a szomszédos tagállamok piacának zavarait. Egy másik intézkedés alapján az Európai Bizottság és Ukrajna figyelemmel fogja követni a helyzetet, hogy reagálhasson bármilyen előre nem látható körülményre. Egy újabb lépés szerint nem vezetnek be további korlátozásokat mindaddig, míg a cselekvési terv érvényben van és teljeskörűen működik. Arról viszont nem nyilatkoztak, hogy a határidő elmulasztása esetén mi történik.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia áprilisban, az elsők között tiltották meg az Ukrajnából érkező különböző élelmiszerek importját, a lépést akkor az Európai Bizottság jóvá is hagyta. Az intézkedést szeptember 15-ével el kellett volna törölni, de a három ország hosszabbítást kért, ha a Bizottság nem avatkozik be. Ezt a javaslatot az EU mezőgazdasági biztosa, Janusz Wojciechowski is támogatta, aki a tilalom 2023 végéig történő meghosszabbítását javasolta. Ukrajna viszont nevetségesnek véli a tilalmat, és a meghosszabbítás esetén jogi lépésekkel fenyegetőzik – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek