Szíjjártó Péter: kínai beruházásban épülhet meg a V0 és a reptéri vasút

MTI/iho   ·   2024.05.10. 07:30
01_alaktreszes_mercivonat

Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása során összesen tizennyolc fontos megegyezést írt alá Magyarország és Kína.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a kínai elnök látogatása történelmi jelentőségű Magyarországon, így a két ország közötti csúcstalálkozón ennek megfelelő eredmények is születtek.

A kelet-nyugati összeköttetések fejlesztését célzó, kínai Egy övezet, egy út stratégia keretében a két ország olyan projektlistát állított össze, amelyen a közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek.

Ezt a projektlistát ráadásul bővítették is, aminek alapján megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű, a korábban V0 néven ismert projekt építésének előkészítését egy közös kínai–magyar fejlesztés keretében. Szíjjártó szerint erre azért van óriási szükség, mert Magyarországon jelentős kínai beruházások zajlanak, alapvetően az ország keleti felében, de az itt előállítandó termékeket döntő részben Európa nyugati felében fogják piacra bocsátani, ezért hatékonyabbá és fenntarthatóbbá kell tenni a szállítást.

Ezzel egyidejűleg előkészítenek egy olyan gyorsvasúti összeköttetést is, amely azt célozza, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarországról már hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül, hetente tizenkilenc légijárattal.

Ezeken felül a felek megállapodtak abban is, hogy megkezdik az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztését is, annak érdekében, hogy az ország minél több pontján minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat, ugyanis „a jövő az elektromos autózásé, így lehet megóvni a környezetünket”.

A közúti infrastruktúrát érintően Szíjjártó Péter elmondta: Magyarország és Szerbia között megépítik Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést garantáló határátkelőhelyének megépítését, mivel a röszkei autópálya-határátkelő rendkívüli mértékben leterhelt, mindennaposak a hosszú kamion- és autósorok. A cél, hogy a jövőben ne kelljen hosszú órákon, napokon keresztül várakozniuk sem a személy-, sem a teherforgalomban részt vevőknek.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek